Hoefproblemen

Het zal je misschien verbazen, maar hoefproblemen zijn niet zo heel interessant! Je kunt elk probleem onder de loep nemen en van A tot Z gaan onderzoeken hoe ze ontstaan. Maar om hoefproblemen op te lossen zul je moeten focussen op de gezondheid van de hoef en het hele paard, wat voor probleem je ook hebt.

mustanghoof2De hoef vernieuwt zichzelf constant. Verander de levensomstandigheden van het paard en je verandert de invloeden die inwerken op de hoef. De hoef is de barometer van de algehele gezondheid van je paard. Iedere dag is dus weer een nieuwe kans om te beginnen aan het groeien van een gezonde hoef! Omdat het 6 tot 12 maanden duurt voordat de hele hoef zichzelf heeft vernieuwd kan het dus even duren voor je resultaten ziet. Hou vol en je zult verbaasd staan van de helende krachten die de hoef van nature in zich heeft.

Door de 5 sleutels voor hoefgezondheid zoveel mogelijk toe te passen zullen problemen voorkomen worden, de kwaliteit, vorm en functie van de hoef verbeteren en problemen uitgroeien.

De beste hoeven zullen verslechteren onder negatieve omstandigheden. De slechtste hoeven zullen verbeteren onder positieve omstandigheden. Op elke leeftijd, bij elk ras en bij elk hoefprobleem zullen hoeven verbeteren als je het paard geeft wat hij nodig heeft.

Bekappen bij hoefproblemen
Het bekappen van gezonde hoeven en probleemhoeven is exact hetzelfde:

  • Laat zitten wat er van nature op/onder/aan hoort te zitten.
  • Haal weg wat er onder natuurlijke omstandigheden af zou slijten.
  • Stimuleer goede groei door druk op de hoefwand te verlagen en gelijkmatig te verdelen
  • Geef hoefproblemen en vervormingen weinig aandacht, focus op de gezonde hoef

Als je paard hoefproblemen heeft…
Misschien ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je paard problemen met zijn hoeven heeft en je op zoek bent naar informatie. Dat is een belangrijke stap in de richting van het oplossen van de problemen. Natuurlijk zijn een goede veearts en professionele hoefverzorger onmisbaar als je paard ziek is. Maar uiteindelijk ben jij, de eigenaar van het paard verantwoordelijk voor de gezondheid van het paard en zijn hoeven die in sterke mate bepaald worden door de manier waarop het paard leeft en eet en de manier waarop zijn hoeven dagelijks en maandelijks onderhouden worden.

Beperk jezelf niet tot het lezen van dat ene artikel over het probleem dat je paard heeft, maar verdiep je ook eens in andere aspecten die de gezondheid van de hoef en het paard in zijn geheel beïnvloeden.

Artikelen verschenen in de categorie hoefproblemen:
Wat is een gezonde hoef?
De oorzaken van hoefproblemen
Wat is flare?
Ondergeschoven hielen / verzenen
Scheuren, barsten en brokkels
Hoefbevangenheid