Het straalkussen

straalkussen

Het straalkussen van achteren gezien (roze) en in een doorsnede van de hoef (wittig)

Het straalkussen of digitale kussen bestaat uit bindweefsel en bevindt zich in de achterste helft van de hoef. Het kussen zit half onder het hoefbeen, boven de straal en tussen de beide zijden van het laterale kraakbeen. Het straalkussen speelt een belangrijke rol in de schokabsorptie en het comfort van het paard in beweging.

De ontwikkeling van het digitale kussen
Als een veulen geboren wordt is het bindweefsel van het digitale kussen een zachte vetachtige substantie. Door vele kilometers te maken op verschillende soorten ondergrond worden de straalkussens van jonge paarden in het wild / onder ideale omstandigheden steeds harder en sterker. Het bindweefsel krijgt de structuur van een flexibel soort kraakbeen.

veulen

Veulenhoeven krijgen vaak te weinig stimulans op zachte bodem

Straalkussens van jonge paarden die weinig beweging krijgen, veel op stal staan en op een zachte bodem opgroeien hebben als ze drie of vier jaar zijn (en ingereden worden) straalkussen met dezelfde onderontwikkelde structuur als toen ze geboren werden. Tijdens het werk zal in veel gevallen blijken dat die babyvoeten niet berekend zijn op het nieuwe takenpakket. Meestal wordt dan besloten het paard te beslaan. Het nadeel hiervan is dat hoefijzers de ontwikkeling van het straalkussen belemmeren.

Het goede nieuws is dat ook het straalkussen van volwassen paarden alsnog van papperige massa tot stevige schokdemper kan veranderen. De sleutel hiervoor is blootvoets en goed bekapt vele kilometers maken en hierbij zeker harde ondergrond niet schuwen. Om het digitale kussen te stimuleren en te ontwikkelen moet de straal op de grond staan en het paard op zijn hiel landen.

Bouw het langzaam op
Als het paard moeite heeft met beweging op harde ondergrond kun je in de eerste periode hoefschoenen met zooltjes gebruiken. Ook dan krijgt de interne structuur van de hoef de nodige stimulans. Elke stap die het paard extra zet is er weer één richting gezondere hoeven. Laat het paard ook in z’n eigen tijd z’n hoeven trainen door een leefomgeving aan te bieden met verschillende soorten ondergrond en redenen om te bewegen.

Voel het straalkussen
Je kunt het digitale kussen voelen als je de voet van het paard optilt en dan in de kootholte met je duimen richting de straal drukt. Een goed ontwikkeld digitaal kussen voelt aan als stevig rubber of zelfs harder en heeft een goede dikte die de achterkant van de hoef opvult. Een minder goed ontwikkeld digitaal kussen voelt sponzig of puddingachtig. Sommige digitale kussens zijn zo dun dat je met je duim bijna direct de binnenzijde van de straal kunt voelen. Voel de straalkussens van verschillende paarden om te vergelijken en er een gevoel voor te ontwikkelen. Vergelijk ook de kussens van de voor en achterbenen van hetzelfde paard en je zult merken dat de straalkussens van de achterhoeven vaak beter ontwikkeld zijn dan in de voorhoeven.

De 5 sleutels
Behalve ondergrond, beweging en bekapping spelen ook de overige 2 van de 5 sleutels voor gezonde hoeven een rol voor gezonde straalkussens. Rotstraal kan tot diep in het straalkussen doorvreten en ongemak veroorzaken in de achterkant van de hoef. In chronische gevallen kan de hielpijn aangezien worden voor hoefkatrolontsteking of hoefkatrolonsteking veroorzaken. Een schone leefomgeving, regelmatig de hoeven laten opdrogen en de juiste voeding en mineralen zullen bijdragen aan het voorkomen en genezen van rotstraal.

Digitale kussens vergelijken

Dit filmpje van HorseHoofHelp maakt veel duidelijk. De digitale kussens van twee kadaverhoeven worden met elkaar vergeleken. De ene hoef heeft een straalkussen dat eruit zien als kleverige pudding. Het straalkussen van de tweede hoef heeft een stevige structuur. In de tweede hoef is ook het laterale kraakbeen beter ontwikkeld en bevat het meer bloedvaten.

Een gedachte over “Het straalkussen

 1. Lotte

  Wauw, Heleen. Het is weer zo´n helder stuk!
  Echt bizar dat papperige in die hoef. Ik ben helemaal verbaasd! Te bedenken dat er zoveel van dat digital cushion afhangt en dat het van zo´n consistentie is.
  Hoeven hebben helemaal mijn aandacht, gewoon geniaal bedacht van de natuur!
  Heb het natuurlijk weer gedeeld :) .

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *