Paard en mens

Vele eeuwen werkten paard en mens samen zonder hoefijzers. In andere perioden heerste het idee dat paarden echt niet zonder konden. De relatie tussen mens en dier is in de laatste 100 jaar sterk veranderd. De rol van het paard is veranderd. De kijk op hoeven is veranderd… Hieronder een aantal artikelen met een cultuur historische insteek.

xenophon-kleinGeschiedenis van de hoefverzorging
Meer dan 6000 jaar gelden mens begon het paard te gebruiken als last-, trek- en rijdier. Duizend jaar geleden begon men paarden te beslaan met hoefijzers. Wat was er veranderd? En hoe beïnvloedt dit nog steeds de manier waarop wij naar hoeven kijken?

car-horse-kleinDe veranderde relatie tussen mens, paard en hoef
In het verleden diende het paard de mens als werkslaaf en was de mens vaak afhankelijk van de kracht van het paard. Tegenwoordig worden paarden gehouden als hobby. Welke invloed heeft die veranderde relatie tussen mens en paard op onze kijk op hoeven?

policehouston-kleinBarefoot wordt mainstream
De laatste 10 jaar heeft ‘barefoot’ zich ontwikkelt van ‘alternatief’ naar steeds meer ‘mainstream’. Steeds meer paardeneigenaren leren zelf hoeven te trimmen of laten een natuurlijk bekapper komen in plaats van een traditionele hoefsmid.

 

wildehoef-kleinHoeven als ivoor zonder enige imperfectie…
In een boek uit 1872 worden de hoeven van twee wilde mustangs beschreven: hard en gezond en perfect als ivoor, zonder een enkel barstje of imperfectie. Het zou nog 100 jaar duren voor er serieus naar wilde paardenhoeven zou worden gekeken…

Meer artikelen
Het recht om te trimmen