Hygiëne

Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in 5 sleutels. Jij, als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels. In deze serie van 5 artikelen:  De vijfde sleutel – Hygiëne. Welke invloed hebben vuil, vocht, bacteriën en schimmels op de gezondheid en conditie van de hoef?

Let op: Hygiëne is slechts 1 van de 5 sleutels. Een schone, droge leefomgeving alleen zal je paard geen sterke, gezonde hoeven geven als de andere sleutels niet in orde zijn. De juiste bekapping, geschikt voedsel, een gevarieerde ondergrond, en voldoende beweging zijn de andere factoren die van belang zijn voor hoefgezondheid.

modder

Als paarden in ons klimaat geëvolueerd waren hadden hun voeten er heel anders uitgezien

Dit artikel is nog niet af
Veel van de informatie die op deze pagina gegeven zal worden staat in het artikel Stralen, de kussens van de hoef. Het artikel zal gaan over het belang van een gezonde straal onder de hoef en beschrijven hoe je de straal gezond kunt maken en houden.

Andere onderwerpen die in het artikel aan bod komen zijn de invloed van vocht en invetten op de hoef. Verder zal er basis informatie gegeven worden over andere problemen die kunnen ontstaan onder invloed van schimmels en bacteriën zoals seedy toe, witte lijn ziekte en abcessen.

stralen2

Links: Shetland in de zomer – Rechts: Percheron in de winter
Stralen bedekken 2/3e van de lengte van de zool en zijn breed aan de achterkant

Meer artikelen over hygiëne

Stralen, de kussens van de hoef

Meer informatie over rotstraal

Hoofrehab.com
Heikebean.com

Meer artikelen in deze serie

De 5 sleutels voor gezonde hoeven
Sleutel 1 – Voeding
Sleutel 2 – Bekappen
Sleutel 3 – Beweging
Sleutel 4 – Ondergrond
Sleutel 5 – Hygiëne