Bekappen

Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in 5 sleutels. Jij, als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels. In deze serie van 5 artikelen: De tweede sleutel – Hoeven trimmen. Ook als je niet zelf de hoeven van je paard bekapt moet je er voor zorgen dat het vaak genoeg gebeurt en kunnen beoordelen of het bekappen goed gebeurt. Goed dus om hierover kennis te verzamelen!

Let op: Met goed bekappen alleen redden veel paarden het niet. Ook voeding, voldoende beweging, een gevarieerde ondergrond en adequate hygiëne spelen een rol bij het verkrijgen en behouden van gezonde hoeven.

jack-trim

Hoe vaak bekappen?
In het wild is elke stap die het paard zet een microtrim. Met bekappen of trimmen van de hoeven boots je de natuurlijke slijtage van de hoef na. Vaker kleine beetjes trimmen is beter dan hoeven eerst te lang te laten groeien en dan in een keer een grote bekapbeurt te geven. Lange intervallen is niet alleen slecht voor de hoeven maar door de plotselinge standverandering ook niet goed voor pezen, gewrichten en de rug van het paard.

Een gemiddeld paard kun je het beste elke 4 à 5 weken trimmen. In sommige gevallen is het zelfs goed om er nog vaker even een vijl langs te halen. Anderen paarden hoeven minder vaak bekapt te worden, bijvoorbeeld doordat hun hoeven op hun dagelijkse ondergrond al genoeg slijten. Paarden die op stal staan zullen vaker bekapt moeten worden dan buitenpaarden. Paarden met hoeven die heel langzaam groeien hebben vaak baat bij wat vaker trimmen omdat dit de groei kan bevorderen.

toe-flareVoor veel paardeneigenaren zou het handig en economisch zijn als ze zelf de hoeven konden bijhouden, al was het maar voor tussentijds onderhoud. Om de smid elke maand te laten komen is duur en daarom is de verleiding groot om wat langer te wachten… Belangrijk is om in elk geval te bekappen voor flare ontstaat door teveel druk van onderaf.

Trimmen, hoe en wat?
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.

Met bekappen verwijder je aan de onderkant van de hoef wat de groei van een gezonde hoef in de weg staat. Een te lange hoefwand veroorzaakt flare. Flare is te vergelijken met wat er met onze lange nagel gebeurt als we die op een hard oppervlak drukken.

Je kunt geen gezondheid in een hoef vijlen. Je kunt een hoef geen kant en klaar gezonde vorm geven. Alleen het paard kan een gezonde hoef creëren maar dit kost tijd omdat de nieuwe gezonde hoef 6 tot 12 maanden nodig heeft om helemaal tot beneden aan te groeien. Trimmen is nooit een quick fix hoewel het verwijderen van materiaal soms wel een directe opluchting voor het paard kan betekenen.

zool-hoef-jack

Bekappen in het kort
Hoefwand
– Volg de omtrek van zool als je niet bekend bent met hoofmappen
– Trim de hoefwand overal even kort
– Trim de hoefwand overal even dik
– Rond de hoefwand af met een mustangrol
– Verwijder flare niet hoger dan maximaal 2 centimeter van de onderrand

Zool
– Snij niet in de levende zool, maar verwijder loszittende delen en voelbare bobbels.

Hielen
– Verlaag de hielen tot naast het breedste deel van de straal
– Vijl hierbij niet ongemerkt in de zool
– Maak hielen mooi vlak en gelijk

Steunsels
– Corrigeer lange en overgroeide steunsels
– Geef ze een vlakke rand en snij ze terug tot op het niveau van de zool

Straal
– Snij niet in gezonde stralen
– Snij er geen ‘mooie’ vorm in
– Verwijder weefsel / flapjes waar vuil onder kan gaan zitten

Zelf bekappen?
Het is geen goed idee om zelf zonder begeleiding de hoeven van je paard te gaan trimmen. Het beste is om eerst goed de anatomie te bestuderen en dan samen met een ervaren bekapper jouw paard te gaan bekappen. Zo leer je de aanwijzingen te lezen die de hoeven van jouw paard je geven en krijg je oog voor welke dingen je speciale aandacht aan moet geven. Zeker in het begin moet je je werk regelmatig laten controleren. Je ‘trimcoach’ kan je dan laten zien waar het eventueel beter kan. Na een aantal sessies zul je merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt, het makkelijker wordt en de hoeven vooruit gaan.

Ik geef regelmatig workshops waarbij je onder begeleiding je eigen paard kunt leren bekappen. Ook leren deelnemers veel van het kijken naar elkaars bekappingen. Voorwaarde om mee te doen is dat je eerst de theorie workshop ‘Hoeven Kijken’ hebt gedaan en je je eigen onbeslagen paard mee kunt brengen. Ook na deze workshop of welke andere cursus dan ook zul je ook je werk heel regelmatig moeten laten controleren. Goed trimmen leer je in de praktijk, en op dit gebied ben je nooit uitgeleerd.

Interesse om een workshop bij te wonen of te organiseren? Stuur een bericht…

Meer artikelen over bekappen

Gevoeligheid na trimmen?
Fotografeer hoeven!
De bezwaren van de smid…
Video – Trimmen voor beginners
Kwartierboogjes
Mustangrol – waarom en hoe?
Leer je paard supergoed hoeven geven

Meer artikelen in deze serie

De 5 sleutels voor gezonde hoeven
Sleutel 1 – Voeding
Sleutel 2 – Bekappen
Sleutel 3 – Beweging
Sleutel 4 – Ondergrond
Sleutel 5 – Hygiëne