Anatomie

Voor elke paardeneigenaar is het belangrijk om de anatomie van de hoef te kennen. Je kunt dan de verschillende onderdelen herkennen en weet globaal hoe de hoef in elkaar zit en werkt. Je hoeft geen expert te worden, maar wel in staat zijn veranderingen waar te nemen voordat ze de kans krijgen zich te ontwikkelen tot grote problemen of kreupelheid.

anatomie-hoefAnatomie deel 1 – De binnenkant van de hoef
De interne structuur van de hoef bestaat uit diverse soorten weefsel. De voorkant bevat de harde onderdelen: het hoefbeen, met daar direct achter het straalbeentje. De achterkant van de interne hoef bevat de zachtere, schokdempende onderdelen.

 

zolenAnatomie deel 2 – De onderkant van de hoef
De onderkant van de hoef zie je dagelijks even als je de hoeven uitkrabt: De zool, de witte lijn, de straal, de hiel en de steunsels. Herken je alle onderdelen bij je eigen paard en zou je het opmerken als er iets niet helemaal in orde is?

 

hoefwandAnatomie deel 3 – De buitenkant van de hoef
De buitenkant van de hoef vormt een soort schoen of capsule en bestaat uit verschillende soorten speciale, harde huid of nagelweefsel. De hoefcapsule verpakt en beschermt de gevoelige delen van de binnenkant van de hoef.

 

hiel-kleinAnatomie deel 4 – De achterkant van de hoef
De achterkant van de hoef bevat de schokdempende onderdelen van de hoef en moet laag zijn om goed te kunnen werken. Hielen zijn een belangrijke graadmeter voor de gesteldheid van de paardenvoet maar worden helaas vaak over het hoofd gezien.

 

straal-kleinStralen, de kussens van de hoef
Er zijn geen zoogdieren te vinden die niet op één of meer kussens lopen. De straal is het kussen onder de voet van het paard. De straal is een speciaal soort dik eelt en is essentieel voor de werking van de hoef en het comfort van het paard.

 

steunsel-kleinSteunsels
Steunsels zijn een veelal onbegrepen deel van de hoef. Steunsels worden soms niet herkend of tijdens het bekappen over het hoofd gezien, met alle problemen van dien. Steunsels kunnen je belangrijke informatie geven over eventuele problemen van de hoef.

anatomie2Groei en verbinding van de hoef
Hoe groeit de hoef groeit en hoe is de hoefcapsule, in het bijzonder de hoefwand, verbonden met de interne voet?
Dit artikel gaat over de verschillende hoorntypen van de capsule, dermale en epidermale lamellen en de witte lijn.

 

straalkussen-kleinStraalkussen
Het straalkussen of digitale kussen bestaat uit bindweefsel en bevindt zich in de achterste helft van de hoef. Het straalkussen speelt een belangrijke rol in de schokabsorptie en het comfort van het paard in beweging.

 

spijsverteringSpijsvertering en hoefgezondheid
Om te begrijpen waarom bepaald voedsel hoefproblemen kan opleveren is het nodig om naar het spijsverteringsstelsel van het paard te kijken. Wat gebeurt er met het voedsel dat onze paarden eten en hoe kunnen we voorkomen dat de gezondheid van de hoef negatief beïnvloed wordt door voeding?