Workshops

Inzicht in Hoeven – €90 pp
De workshop “Inzicht in Hoeven”  (van 10.00 – 17.00 uur) is voornamelijk gericht op eigenaars van paarden, maar ook pensionstalhouders, fokkers, trainers, instructeurs, osteopaten, hoefprofessionals en dierenartsen hebben al eerder deelgenomen. De workshop is zowel geschikt voor deelnemers met weinig voorkennis als voor degenen die zelf trimmen.

Het doel van deze theoretische workshop is om paardenhouders beter geïnformeerd en met andere ogen naar de hoeven van hun paard te laten kijken. Tijdens de workshop is ruimte voor vragen, dialoog en uitwisseling van ervaringen. Aan het einde van de dag is het mogelijk meegebrachte foto’s van hoeven te bespreken.

Ochtendprogramma
Lezing ‘Hoeven Kijken’ met de volgende onderwerpen:

1 – ALGEMEEN
• Waarom naar ‘Hoeven Kijken’?
• Evolutie en het natuurlijke paard
• De 5 sleutels voor hoefgezondheid
• De oorsprong van hoefproblemen

2 – DE HOEF VAN BINNEN
• Vergelijkende anatomie
• Scharniergewrichten
• Interne structuur van de hoef
• Hoefmechanisme

3 – DE HOEF VAN BUITEN
• Externe structuur van de hoef
• De verschillende hoorntypen
• Groei, verbinding en principes van de hoefcapsule

4 – HOEFBALANS
• De 1/3 – 2/3 verhouding
• Natuurlijke hielhoogte
• Handige hulpmiddelen

Middagprogramma:
Kijken naar de hoeven van aanwezige paarden

1 – Hoef evaluatie van aanwezige paarden m.b.v de Checklist
2 – Waar zit wat? Anatomie en ‘hoofmapping’
3 – Demonstratie bekappen naar de interne structuur van de hoef

De gedemonstreerde methode combineert inzichten van verschillende moderne (‘natuurlijke’) trimstijlen die uitgaan van de anatomie van de voet binnenin de hoefcapsule. Tijdens deze workshop wordt er niet verwacht dat je zelf gaat trimmen (Hoewel bij verschillende deelnemers de handen zullen gaan te jeuken :-)

Tijdens deze dag krijg je een helder inzicht in hoe een hoef eruit zal zien en zal functioneren als hij logisch bekapt wordt naar de interne structuur. Deze dag bereidt je goed voor op de praktijk workshop ‘Onderhoudstrimmen’.

Maximaal 12 deelnemers.

Organiseren van deze workshop: Voor de presentatie is een theorieruimte nodig die geschikt is voor 12 personen en een projectiescherm (woonkamer, kantine, schuur). Voor de demo is een overdekte plaats met verharde bodem nodig waar we kunnen trimmen en genoeg ruimte is voor toeschouwers. We werken met drie à vier geduldige paarden die bij voorkeur de 5 à 6 weken er voor niet zijn getrimd.

Heb je interesse voor het bijwonen of organiseren van een workshop stuur dan een e-mail. Organisator doet gratis mee maar kan de prijs per deelnemer niet verhogen.


Onderhoudstrimmen met eigen paard – €100 pp
De workshop “Onderhoudstrimmen” is voor iedereen die de workshop “Inzicht in Hoeven” al gedaan heeft en z’n eigen onbeslagen paard mee kan nemen. Op sommige locaties is het mogelijk om met aanwezige paarden te werken. De workshop duurt de hele dag  (van 10.00 – 17.00 uur).

Maximaal aantal deelnemers is 5 personen. Het doel van de workshop is te leren zelf de hoeven van je paard bij te houden, in eerste instantie tussen de bekappingen van je hoefspecialist door en later zelfstandig.

Organiseren van deze workshop: Voor deze workshop is een locatie nodig waar deelnemers hun eigen paard mee kunnen nemen (paddocks, stal). Een ruime, overdekte werkplaats is nodig die ruim genoeg is om met 3 paarden tegelijk te werken. Organisator doet gratis mee als 6e deelnemer en kan de prijs per deelnemer niet verhogen.

Wil je deze workshop bijwonen of organiseren? Stuur dan een e-mail.


Lees meer over de hoeven workshops
Een aantal reacties van deelnemers
Een verslag over de workshops van november
Een artikel over ‘Hoeven Kijken’ uit Paard&Spul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *