Achterstallig onderhoud


Vaak gestelde vragen naar aanleiding van de meer ingrijpender trim zijn: ‘Doe je dit niet liever in stapjes?’ en ‘Loopt ie daarna dan niet gevoelig?’

Of een paard met achterstallig onderhoud in de week na een flinke bekapping wel of niet gevoelig zal lopen is niet altijd te voorspellen.

Uitingen van opluchting
Wat je wel in bijna alle gevallen ziet, zelfs al terwijl je bezig bent, zijn duidelijke uitingen van opluchting en ontspanning zoals ogen knipperen, likken, zuchten, kauwen, gapen, hoofd schudden, uitblazen en briesen.

Soms zet ik na het wegsnijden van de grootste brokken steunsel, de hoef even neer zodat het paard kan voelen waar ik mee bezig ben. Tot dat moment zijn ze vaak wat meer gesloten of maken ze zelfs een wat cynische indruk. Zo van: “Wie ben jij, ik verwacht hier niet veel van”.
Als ze het effect voelen van de verwijderde drukpunten onderop hun zolen draaien ze ineens hun hoofd naar me toe in een gebaar van “Wow, dit is lekker, gaaf zeg bedankt!” Dat is voor mij zo’n magisch dankbaar moment!

In de video hieronder zie je een paard die zo’n soort blij, opgeluchte reactie laat zien (en horen).

Ontspanning en verbeterde houding, stand en beweging
Direct na de trim zie je vaak een dramatische verbetering van houding en ontspanning in het hele lichaam, met name in de toplijn en schouders. Ook de kroonrand kun je zien (en voelen) ontspannen na de trim.

Soms is het lopen in het begin wat onwennig, omdat het systeem iets verwacht dat er niet langer is: de landing komt wat later omdat de mega hiel is verdwenen, of de afwikkeling is versneld doordat die niet langer vertraagd wordt door de lange teen.

Na enkele minuten wandelen zullen de meeste “extreme make-over” paarden op zachte bodem duidelijk ruimer gaan stappen. Als je ze los gaat inde bak gaan de meesten direct rollen en dan stukjes op en neer draven, en soms zelfs even helemaal uit de bol, om hun nieuwe voetjes uit te proberen en er van te genieten.

Mogelijke gevoeligheid
Of lopen op harde ondergrond direct lekker gaat moet even uitgeprobeerd worden. Ik zeg het er eerlijk bij: “Soms niet, nee”. De zool onder het overgroeide hoorn kan dun en gekneusd zijn. Soms geeft de onderliggende lederhuid een reactie op de veranderde vorm van de capsule en veranderde druk die er op de lamellen uitgeoefend wordt. Ook kan het paard wat spierpijn krijgen na een ‘grote verbouwing’.

Voor mij is het ‘gravel crunching’ zijn (het goed lopen over harde en onregelmatige ondergronden en losse steentjes) geen criterium van een correcte bekapping als de interval te lang is gelaten of bij sprake van verwaarlozing. De gevoeligheid is het gevolg van het achterstallige onderhoud en er zijn mogelijk nog andere factoren die een rol spelen als het paard een gevoelige reactie geeft, zoals dieet, overgewicht, een hormonale verstoring, rotstraal enzovoort. Hoe dan ook, geef het paard wat de tijd en na een week tot een dag of 10 zal er duidelijk verbetering te zien zijn.

Uiteindelijk streven we wel naar hoeven die op de langere duur moeiteloos over de meeste ondergronden kunnen gaan.

Hiervoor is het nodig een compacte hoef te groeien, want dit is een voorwaarde om een dikke zool te kunnen ontwikkelen, en een dikke zool is een voorwaarde om lekker op het harde te lopen.

Dus first things first: Verwijderen van oncomfortabel overgroeid hoorn dat de hoef belemmert zich goed te ontwikkelen en een balans creëeren die prettig is voor pezen, gewrichten, spieren, stay-apparatus, houding en biomechanica. Daarna doorpuzzelen om die perfecte hoefwand te groeien, de strakste witte lijn verbinding en een zo dik mogelijke zool.

Ervaring leert dat de paarden die buiten leven 24/7 bewegen en een natuurlijk dieet nuttigen makkelijker herstellen van achterstallig onderhoud.

1)  De 25 jarige merrie (met PPID) van het voorbeeld bovenaan deze pagina staat 24/7 in een wei en heeft absoluut niet gevoelig gelopen na deze eerste trim en wordt nu elke 6 weken bekapt.

2) Ik weet niet hoe de pony (‘van de buren’) van onderstaande voorbeeld zich heeft ontwikkeld omdat dit een eenmalige ontmoeting was op een workshop. Ik hoop dat ik hem nog eens terug zien!

3) Deze pony liep direct goed en rende heel hard rondjes na de trim en staan nu gelukkig op een 8 week interval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *