Evolutie

Alle zoogdieren stammen af van één voorouder die miljoenen jaren geleden op aarde leefde. Tijdens de evolutie hebben dieren zich aangepast om te overleven onder zeer uiteenlopende leefomstandigheden. Hoewel uiterlijk, functie en formaat van lichaamsdelen van diersoorten enorm kunnen verschillen zijn ze in de basis toch vergelijkbaar. Om de hoef van het paard te kunnen begrijpen is het goed om te weten hoe de hoef zich ontwikkeld heeft. Wist je dat de voet van het paard is vergelijkbaar met het topje van onze middelvinger?

hyracotherium2

De evolutie van de hoef
55 miljoen jaar geleden begonnen de zoogdieren zich te ontwikkelen. Eén van de groepen dieren die ontstonden waren de onevenhoevigen. Het paard zoals wij dat kennen, inclusief de hoeven, is het resultaat van een lange reeks aanpassingen aan veranderde levensomstandigheden.

 

pony-hondVoeten van paarden en andere dieren
Alle zoogdieren hebben een zelfde soort ‘bouwplan’. Om het paard en zijn voeten beter te begrijpen is het een idee om ze eens te vergelijken met de voeten van ander diersoorten inclusief die van onszelf…