Het geheim voor gezonde hoeven is geen kwestie van toeval, geluk, genen of het hebben van een goede smid. Goede hoeven zijn de weerslag van de algehele gezondheid van je paard. Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in de 5 sleutels voor gezonde hoeven. Jij, als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels, ook als je paard niet bij je thuis staat en je niet zelf de hoeven van je paard bekapt.
Sleutel 1 – Voeding
De samenstelling van de voeding zie je terug in de kwaliteit en de vorm van de hoeven. Gevoeligheid, flare, ribbels, spleten, barsten; voeding is de belangrijkste sleutel in het oplossen en voorkomen van de meeste hoefproblemen. Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen. Is dit niet het geval kunnen supplementen die naadloos aansluiten op de samenstelling van het voer een enorm verschil uitmaken voor de kwaliteit van de hoef en de snelheid van de groei.
Artikelen bij sleutel 1 – Voeding
Sleutel 1 – Voeding
Spijsvertering en hoefgezondheid
Sleutel 2 – Bekappen
Hoeven bekappen of trimmen kun je zelf leren doen of uitbesteden aan een professionele bekapper. Wie het ook doet, het blijft de verantwoordelijkheid van de paardeneigenaar om in de gaten te houden of de bekapper goed werk verricht en dat het vaak genoeg gebeurt. Informeer je zelf goed, kijk goed en wees kritisch. Stel vragen en neem geen genoegen met ontwijkende of vage antwoorden of antwoorden die je niet begrijpt. Neem foto’s van de hoeven en hou elke verandering in de gaten!
Artikelen bij sleutel 2 – Bekappen
Sleutel 2 – Hoeven trimmen
Gevoeligheid na trimmen?
Fotografeer hoeven!
De bezwaren van de smid…
Video – Trimmen voor beginners
Kwartierboogjes
Sleutel 3 – Beweging
Veel (vrije) beweging is essentieel voor paardenhoeven. Elke stap die het paard neemt wordt de hoef door de werking van het hoefmechanisme voorzien van zuurstof en voeding en worden afvalstoffen afgevoerd. Hoeven die niet goed doorbloed zijn zullen niet goed groeien en in conditie blijven. Een optimaal fuctionerend hoefmechanisme is belangrijk om hoefproblemen en blessures te voorkomen en voor de algehele gezondheid van het paard. Behalve de kwantiteit is ook de kwaliteit van de beweging tijdens rijden en trainen van invloed op de hoef. Correct trainen en rechtrichtende buigingsarbeid kunnen hoefproblemen voorkomen en verhelpen.
Artikelen bij sleutel 3 – Beweging
Sleutel 4 – Ondergrond
Hoeven passen zich perfect aan elke ondergrond. Leeft je paard op een zachte bodem kun je niet van hem verwachten comfortabel weg te draven op grind of asfalt. De beste manier om hoeven in conditie te brengen is een gevarieerde ondergrond aan te bieden in de dagelijkse leefomgeving.
Artikelen bij sleutel 4 – ondergrond
Sleutel 4 – Ondergrond
Barefoot inspiratie – Rockley Farm
Sleutel 5 – Hygiëne
De straal is het kussen onder de voeten van het paard en onmisbaar voor comfort, grip, tast, schokdemping en hoefmechanisme. Zonder straal geen hoef. Zorg elke dag voor de stralen van je paard. Hou ze schoon en droog en behandel tegen rotstraal zodra de eerste symptomen verschijnen. Bedenk dat elke keer als je paard in mest staat de hoef opnieuw besmet wordt met de veroorzaker van rotstraal. Op je lange lijst van verzorgingstaken staat water op de eerste plaats, straalverzorging met stip op nummer 2.
Artikelen bij sleutel 5 – Hygiëne
Sleutel 5 – Hygiëne
Stralen, De kussens van de hoef
De samenwerking van de 5 sleutels
Er zijn paarden die goede hoeven houden met slechts enkele van de 5 sleutels voor hoefgezondheid. Mijn buurvrouw heeft er zo één. Jack staat altijd buiten, eet zoveel gras als hij wil en krijgt verder niets. Z’n hoeven worden nooit uitgekrabt en hij wordt zelden bereden. Hij wordt wel regelmatig bekapt. Zijn hoeven zijn prima. Paarden zoals Jack zijn zeer zeldzaam!
Een paard dat 23/7 op stal staat op een dieet van graan en suiker, weinig beweging krijgt en veel in aanraking komen met mest en urine kun je een perfecte bekapping geven, maar de kans is klein dat zo’n paard er comfortabel bij loopt. De kans is groot dat een paard dat op deze manier alleen bruikbaar blijft door hem te beslaan. Dit is helaas alleen symptoombestrijding (het paard voelt het niet) en lost de problemen niet op.
Je hoort soms zeggen dat de goede hoeven uit de paarden gefokt zijn. Dat is gelukkig niet waar hoewel bepaalde rassen wel een verhoogd risico lopen op bepaalde problemen als de 5 sleutels niet in orde zijn in hun leven. Paarden staan genetisch nog zo dicht bij hun voorouders (veel dichter dan bijvoorbeeld varkens of koeien) dat velen prima zouden overleven als ze losgelaten zouden worden in hun natuurlijke leefomgeving. Hoefproblemen zijn de welvaartsziekten van het paard. Elke verandering in de leefomstandigheden van een paard zal invloed hebben op de hoeven. Door je goed te laten informeren kun je zelf ontdekken welke veranderingen een positieve invloed hebben op de hoeven van jouw paard.