Hoefschoenen

boots-grvel

Meer en meer paardenhouders kiezen er voor hun paard niet te laten beslaan met hoefijzers. We streven niet langer naar paarden die als een ‘levende machine’ over elke ondergrond kunnen lopen omdat ze hun voeten niet kunnen voelen, maar we streven naar zulke gezonde hoeven dat onze paarden probleemloos over vrijwel elke ondergrond kunnen gaan.

Gevoeligheid?
Helaas lukt dit niet altijd en overal. In de praktijk zal niet elk onbeslagen paard altijd in staat zijn om over moeilijk terrein te lopen zoals gravel, kiezels en rotsgrond. De redenen daarvoor lopen uiteen en zijn soms wel en soms niet op te lossen.

 • Soms kost het simpelweg meer tijd om de hoef in optimale gezondheid en vorm te brengen.
 • Soms ligt de sleutel tot succes in beter of vaker trimmen, verandering van leefomstandigheden, ondergrond of voeding.
 • Soms zijn de hoeven niet geconditioneerd voor een bepaalde ondergrond. Extra bescherming is voor veel Nederlandse paarden geen overbodige luxe om bijvoorbeeld een trektocht te maken in de Eifel of de Ardennen.
 • Sommige paarden hebben tijdens nattere seizoenen meer last van gevoeligheid maar kunnen prima uit de voeten als het langere tijd droog is omdat ze dan meer zooleelt krijgen en hardere hoeven.
 • In sommige gevallen zal gevoeligheid niet op te lossen zijn, door onderliggende ziekte of permanente schade uit het verleden.

Let op: Als paarden last hebben van gevoelige hoeven, dwing ze dan niet over harde ondergrond te gaan omdat dit kan leiden tot zoolkneuzingen en abcessen. Gebruik de intelligentie van je paard en laat hem bij voorkeur zelf kiezen over welke ondergrond hij loopt.

Wil je over een ondergrond rijden die je paard niet aankan of onprettig vindt? Of maak je zoveel kilometers dat de hoeven teveel slijten, bijvoorbeeld bij endurance? Dan zijn hoefschoenen wellicht een goede oplossing.

In de afgelopen 25 jaar is er een flinke ontwikkeling geweest op het gebied van hoefschoenen. De nieuwere modellen worden steeds sterker, lichter, comfortabeler en makkelijker om aan en uit te doen.

Voordelen van hoefschoenen ten opzichte van ijzers:

 • Je gebruikt ze alleen als je ze nodig hebt
 • Na gebruik kun je ze weer uit doen, geen nagelgaten
 • Hoefschoenen belemmeren het hoefmechanisme niet
 • Hoefschoenen dragen bij aan de schokdemping
 • De hoef behoudt vertikale flexibiliteit
 • Betere grip, minder uitglijden op bijvoorbeeld asfalt.
 • In veel gevallen (‘mooi weer ruiters’) kostenbesparend,
  de schoenen slijten niet als ze in de kast liggen

Nadelen van hoefschoenen ten opzichte van blootsvoets:

 • Hoefschoenen kunnen schuren of draaien
 • De schoen vergroot de hoef en vertraagt daardoor de afwikkeling
 • Het toegevoegde gewicht van de schoen verhoogt de krachten die worden uitgeoefend op de gewrichten

Welke schoen voor welk paard?
Om te beslissen welk type hoefschoen geschikt is voor jouw paard zul je goed naar de hoef en ook naar de schoen moeten kijken. Het ene merk hoefschoen is geschikter voor iets nauwere, langwerpiger hoeven, het andere merk is beter voor de wat bredere, lagere hoef. Daarnaast kunnen de activiteit die je met je paard doet en de hoeveelheid kilometers die je maakt de keuze beïnvloeden.

Hoefonderhoud en hoefschoenen
Hoefschoenen zijn zeker geen vervanging voor regelmatig hoefonderhoud of goede hoefgezondheid. Goed hoefonderhoud is essentieel voor het aanpassen en gebruiken van hoefschoenen. Om dezelfde maat te behouden zul je je paard zeer regelmatig moeten (laten) trimmen.
Hoewel er merken zijn met speciale maten voor iets langere of bredere hoeven, zijn hoefschoenen in principe niet ontworpen voor hoeven met een afwijkend model. Heeft je paard bijvoorbeeld flare, lange tenen of hoge hielen zullen de meeste hoefschoenen niet passen of gaan draaien.
Als je de hoef eerst laat ‘opknappen’ door een goede bekapper bestaat de kans dat je daarna de hoefschoenen niet eens nodig hebt. Dit is zeer zeker het geval bij alle problemen die voortkomen uit het incorrect en onvoldoende onderhouden van steunsels.
Om een beter geinformeerd beeld te krijgen over de vorm van een normale, gezonde hoef die aansluit op de anatomie van de voet binnenin, kun je de Checklist Hoeven Kijken downloaden.

Hoefpasconsult
Er zijn diverse trimmers in Nederland die ook hoefschoenpasser zijn. Je kunt een afspraak met hen maken om bij je paard langs te komen voor een hoefpasconsult. Overleg van te voren welke afmetingen je paard’s hoeven ongeveer hebben en welke merken je interesse in hebt zodat er een voorselectie gemaakt kan worden.
Meer informatie over de passervice of een afspraak maken met een hoefpasconsulent:
De hoefpasconsulenten van Equischoen (België, Noord Brabant, Limburg, Zuid Holland, Noord Holland en noordelijke provicies)
Karin van Hoefschoenenmaatje (Utrecht, Gelderland, Noord-Holland, Noord limburg, overige regio°s in overleg

hoefschoenen
Populaire hoefschoenen

De meest populaire hoefschoenen bij de intensieve recreatieruiters en enduranceruiters zijn op dit moment de Renegades, Floatingboots, Easyboot Glove en het nieuwe merk Scoot Boot. Het aantal millimeters verschil tussen de verschillende maten van de Renegades en de Easyboot Viper is klein waardoor deze hoefschoenen perfect aansluiten om de hoef, net zoals hardloopschoenen.
Floating boots kunnen met hitte  zo strak op maat gemaakt worden dat je ze met een hamer aan moet tikken om ze aan te krijgen. Zelf in staat zijn om het hoefonderhoud te doen is voor het gebruik van deze hoefschoenen aan te raden.
Cavallo en Equine Fusion, maar ook de eerder genoemde merken, zijn geliefd bij recreatie ruiters. Het aantal millimeters tussen de verschillende maten is bij deze merken iets groter.
De prijzen varieren van €75 tot €110 per schoen oftewel €150 – €220 per paar

Meer informatie en online hoefschoenenwinkel:
http://www.equischoen.com/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *