Nederland is klaar voor gezonde hoeven

harry-toen-nu

Ook hoeven zonder ogenschijnlijk grote problemen kunnen beter

In november 2012 was ik in Nederland om 3 workshops te geven. Doel van de workshops was om paardeneigenaren met andere ogen naar de hoeven van hun paard te laten kijken. Aan de reacties te merken denk ik dat dit zeker gelukt is!

Ik noem deze bijeenkomsten workshops en geen lezingen omdat ik de dialoog met de eigenaars belangrijk vind. We zijn begonnen met de theorie en het bekijken van veel fotos en schema’s van hoeven.

De theorie gaat in op de evolutie van het paard en de geschiedenis van de relatie tussen de mens en  dier. Hierna nemen we de anatomie als leidraad om alle onderdelen van de hoef onder de loep te nemen en bekijken we hoe het paard z’n hoeven gebruikt. In het derde deel komen de factoren die van invloed zijn op het paard en de hoef aan de orde en ontstaat er inzicht in hoe de gezondheid van de hoef op een positieve manier te beinvloeden is.

Naar aanleiding van mijn verhaal komen er veel vragen en verhalen los over de voeten van de paarden van de deelnemers.

Na het theorie gedeelte zijn we met deze nieuwe blik en met alle nieuwe kennis naar paardenhoeven in het echt gaan kijken. (Koud!)

In veel gevallen zien de deelnemers het dan zelf al. Met z’n allen zijn we bij elke hoef van elk paard in staat te benoemen wat er in orde is, en wat een probleem is of niet klopt. Bij probleemhoeven hadden we een idee hoe de problemen ontstaan zijn en wat er gedaan kan worden om de hoef te verbeteren.

De deelnemers van de workshops kwamen van een gevarieerde achtergrond. Sommigen hadden al veel voorkennis, bekapten al jaren zelf en hadden andere (bekap- en voedings-) cursussen gedaan. Anderen hadden minder voorkennis en wisten bijvoorbeeld (net als ik toen ik begon) geen idee waar ze naar keken als ze hun hoeven uitkrabten of konden iets veelvoorkomends als rotstraal niet herkennen.

Voor niemand was het saai omdat ze alles al wisten, zelfs een professionele bekapper was erg enthousiast. Voor ‘nieuwkomers’ was de materie niet te moeilijk. De meeste deelnemers gingen wel met meer vragen naar huis dan antwoorden. Maar dat is niet erg. Het echt goed begrijpen van hoeven kan een flinke tijd in beslag nemen. En iemand die echt professioneel met hoeven werkt leert ook dagelijks nog bij (als het goed is :)!

De paarden die we hebben bekeken kwamen van diverse disciplines: Rechtrichten, recreatie, dressuur, eventing en er kwam zelfs een koetspaard voorbij. Sommige paarden werden volgens nieuwe inzichten gehouden bijvoorbeeld op een paddockparadijs, anderen stonden in de wei of 23/7 op stal. We hebben natuurlijk bekapte, traditioneel bekapte maar ook beslagen paarden voorbij zien komen. Elke hoef liet ons iets anders zien en was super interessant om naar te kijken.

Mijn visie op hoeven is niet alternatief. Het is geen geiteharensokken verhaal. Het is gebaseerd op logica, anatomie, evolutie, en observaties en experimenten die de laatste dertig jaar wereldwijd gedaan zijn. Deze nieuwe kijk op paarden(-hoeven) leidt tot veranderingen in de manier waarop we paarden voeren, huisvesten en bekappen. En dit leidt tot echt gezonde en functionele hoeven.

Onbeslagen paarden kunnen zonder hulpmiddelen over elk natuurlijk terrein gaan en in elke discipline van sport presteren, als ze krijgen wat ze nodig hebben.

Waar de traditionele visie geen andere oplossing had dan permanent beslaan of euthanaseren leidde het in de praktijk brengen van deze nieuwe visie op mijn eien paarden tot hoeven die met gemak over het terrein gaan waar ze voor geconditioneerd zijn.

Nederland is een erg interessant land om deze workshop te geven. Er zijn veel paarden. Mensen zijn gepassioneerd met de dieren bezig op een hoog niveau. Ze besteden veel tijd en geld aan hun dieren.

Nederlanders zijn misschien wat conservatief van aard, ‘doe maar normaal dan doe je gek genoeg’. Daarnaast vertrouwen nederlanders op uitvindingen en technologie om de natuur in bedwang te houden. Kijk maar naar de dijken.

Maar nederland is ook een rationeel en redelijk land. Mensen die vroeger van hekserij beschuldigd werden belandden niet op de brandstapel maar werden gewogen en kregen dan een certificaat dat ze geen heks waren. Dat is pas logica! Traditie en geloof zal in nederland makkelijk worden losgelaten met de juiste argumenten, logica en redelijkheid.

Last but not least houden nederlanders natuurlijk van economische oplossingen. Dit zal ongetwijfeld ook meespelen in het enthousiasme waarmee mijn verhaal werd ontvangen. Het verschil tussen elke 6 weken 120 euro uitgeven aan een traditionele methode die problemen niet oplost maar verergert en vrijwel kosteloos problemen voorkomen valt in Nederland in goede aarde :)

Wat ik afgelopen weekend heb gemerkt is dat elke nederlandse paardenliefhebber die ik ben tegengekomen open stond voor deze nieuwe visie op paarden en hoeven en de logica er achter begreep.

Ze begrepen ook dat ze nu niet gelijk zonder problemen hun eigen paard zelf kunnen bekappen. Bekappen is maar 1 van de 5 sleutels tot gezonde hoeven. De overgang van jarenlange hoefproblemen naar gezonde hoeven zal voor enkele paarden die we dit weekend hebben gezien een lange periode opleveren van pijn en ellende. Ook bij de vraag of je een paard dit kan/mag aandoen komt de ethiek naar voren die al eerder op de dag/avond voorbij was gekomen.

Ik heb het ervaren als een heel bijzonder weekend met een zeer positieve ondertoon. Ik denk dat Nederland klaar is voor gezonde paardenhoeven! Ik kom zeker terug. Op de diverse locaties werden er al direct plannen gemaakt voor een meer practisch gerichte vervolg workshop.

Iedereen die geinteresseerd is in het organiseren of bijwonen van een workshop kan contact met me opnemen

trefine-lateraal

Hoefbevangen shetland pony na een jaar weer gezonde hoeven

trefinejuni-okt

In 5 maanden van plat naar hol, van gevoelig naar echte ‘gravel crunchers’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *