Het recht om te trimmen

De engelse hoefsmedenfederatie FRC (Farriers Registration Council) wil barefoot trimmers gaan controleren en reguleren. De FRC streeft naar een wet die hoefonderhoud door iedereen die geen officieel hoefsmid diploma heeft illegaal maakt. Dit zou betekenen dat eigenaars die zelf hun paarden trimmen en professionele natuurlijke hoefspecialisten binnenkort strafbaar zouden kunnen worden in Engeland.

workshops

Door eigenaars van paarden te informeren over de behoeften van paarden en ze te leren zelf hoeven te onderhouden wordt de kans op een gezond, pijnvrij en lang leven hoger voor het paard…

Volg de ontwikkelingen op de facebook pagina The Right To Trim.

Als deze wet er zou komen zouden organisaties van hoefsmeden in andere landen ook dit monopolie op bekappen willen krijgen. Een zorgelijke ontwikkeling.

In theorie zou het goed zijn als het werk van barefoot bekappers op de één of andere manier gecontroleerd zou kunnen worden. In de praktijk zal een natuurlijk bekapper die paarden steevast slechter maakt in plaats van beter snel zonder klanten zitten. Het bewijs of een trimmer goed is of slecht zal het paard binnen enkele maanden geven. Maak foto’s (en eventueel video) na de bekapping, en na een aantal trims is daar het harde bewijs dat die manier van bekappen werkt voor je paard of niet.

De FRC beweert dat ze regelmatig klachten krijgt over paardeneigenaars die paarden zelf bekappen. Hier heb ik grote vraagtekens bij. Hoeveel paardeneigenaars zouden er zijn die de moeite en tijd zouden nemen om hun eigen paard steevast verkeerd te bekappen? Bekappen is echt alleen leuk om te doen als je goede resultaten krijgt. En als je zelf iemand zou kennen die zijn paard verkeerd bekapte, zou je daar dan over klagen bij de hoefsmedenfederatie of zou je naar de dierenbescherming gaan?

Ookal heeft een hoefsmid een diploma, dan wil dat nog niet zeggen dat hij goed werkt aflevert. Hoefsmeden zijn niet verplicht om bij te scholen en hun werk wordt nooit gecontroleerd. Paardeneigenaars komen regelmatig bij de FRC met klachten dat een hoefsmid hun paard kreupel heeft gemaakt of mishandeld. Helaas doet de FRC niets met zulke klachten.

Daarnaast kunnen hoefijzers lange tijd de gevolgen van verkeerde stand en verkeerde bekapping maskeren. Het paard loopt misschien rad met ijzers, maar is stokkreupel zonder. Het lijkt dan de meest paardvriendelijke oplossing om het paard niet te laten lijden en de ijzers er weer onder te nagelen.

Het is wetenschappelijk bewezen is dat hoefijzers slecht zijn voor hoeven. Het doel van hoefijzers is om problemen te maskeren, anders had geen paard ze nodig. Je zou je paard ook niet continue op pijnstillers zetten, waarom dan wel op ijzers?

In mijn idee is het paardvriendelijker om hoeven de kans te geven weer terug te komen in de vorm die anatomisch logisch is zodat het paard comfortabel rond kan lopen zonder kunstmatige hulpmiddelen.

Er wordt door hoefsmeden en veeartsen beweerd dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat natuurlijk bekappen werkt om hoefproblemen op te lossen. De enige reden hiervoor is is dat het economisch niet interessant is om hier wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Het harde bewijs is er al lang. Vele paardeneigenaars spreken uit ervaring. Vele professionele bekappers hebben talloze case studies die aantonen dat met correct bekappen, correcte voeding en huisvesting heel veel hoefproblemen zoals vervormingen, hoefkatrolontsteking, hoefbevangenheid te voorkomen en te verhelpen zijn.

De vergelijking met ontwikkellingen in de pharmaceutische industrie ligt voor de hand. Natuurlijke geneesmiddelen zijn niet te patenteren dus geen enkel pharmaceutisch bedrijf heeft interesse te investeren in weteneschappelijk onderzoek. Gevolg? Het verbod op de bewering dat natuurlijke geneesmiddelen helpen…

Overeenkomstige ontwikkelingen spelen zich af in de voedingsmiddelenindustrie. Een Mars wordt gezien als veilig voedsel, maar een tomaat geteeld op compost wordt gezien als potentieel gevaarlijk voedsel waar je ziek van kunt worden. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat genetisch gemodificeerd voedsel tot ernstige ziektes en afwijkingen kan leiden. Van biologisch voedsel wordt beweerd dat het niet is aangetoond dat het beter voor de gezondheid is. De wereld op zijn kop?!

De FRC is in feite de Monsanto van hoefverzorging…

Ik ben zelf grafisch ontwerper en kunsthistorica. Ik had nooit de ambitie om iets met hoeven te gaan doen, maar door gebrek aan hoefspecialisten in mijn omgeving die de problemen van mijn paarden konden oplossen ben ik mezelf in hoeven gaan verdiepen. Mijn veearts zei over mijn paard: “Die kan nooit zonder ijzers!”, en zij kon het weten na 9 jaar diergeneeskunde en 15 jaar ervaring als paardenarts. Ik heb vaak gedacht: “Wie ben ik dan, dat ik zeg: Het kan wel, en ik ga het proberen?” Ik ben blij dat ik de juiste informatie heb gevonden waarmee ik mijn paard heb kunnen helpen om echte gezonde hoeven te groeien. En met die ervaring kan ik ook weer andere paarden en mensen helpen.

Het risico dat ik in de toekomst zou kunnen lopen is per paard dat ik help een boete van £1000 en een strafblad. Ook bij de pony Bambi (die zeker was afgemaakt als de veearts er eerder bij was geweest dan ik) wist ik dat ik een risico liep dat iemand de dierenbescherming zou bellen toen de pony een paar weken lang meer heeft gelegen dan heeft gestaan.

bambi-genezen

Moet een paard afgemaakt als hij pijn heeft, of mag hij een paar maanden kreupel zijn terwijl hij aan het genezen is?

Als ik in Engeland woonde en die wet kwam er, zouden de enige mensen die de hoeven van mijn paarden nog legaal zouden mogen onderhouden de twee gediplomeerde hoefsmeden in mijn regio zijn. Het niveau van het werk dat zij afleveren, met en zonder beslag is diep treurig. Daarbij behandelen ze paarden op een vreselijke manier. De kans van mijn paarden op een lang en pijnvrij leven zou onder hun zorg drastisch verminderen.

Ik zeg niet dat alle smeden slecht werk leveren. Ik zeg niet dat alle barefoot trimmers topwerk leveren. Het enige dat ik echt zou willen uitdragen is om paarden te gaan zien voor wat ze werkelijk zijn: Steppedieren, geboren in gevangenschap. Wij hebben de verantwoordelijkheid zo goed mogelijk voor deze dieren te zorgen zodat ze een lang, gezond en pijnvrij leven kunnen leiden. Om dit te bewerkstelligen moeten eigenaars van paarden zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over de behoeften van hun paarden. Zelf leren trimmen om de hoeven zo goed mogelijk te onderhouden kan hierbij een belangrijk rol spelen, zeker bij paarden die heel regelmatig bijgevijld moeten worden.

Hoefverzorging maakt onderdeel uit van de doorlopende verzorging van het paard en is geen medische ingreep. Het reguleren of zelfs criminaliseren van zelf trimmen of natuurlijk bekappen is niet in het belang van het paard. Het is ook niet in het belang van de hoefsmederij. Hoefsmeden zouden door het vergaren en verspreiden van kennis aan paardeneigenaars een belangrijke rol kunnen spelen in het verbeteren van de levenskwaliteit van paarden zonder daarbij hun inkomsten te zien verminderen of overbodig te worden.

4 gedachten over “Het recht om te trimmen

 1. Piet Loof

  Super! Het is niet anders dan een zwaktebod dat men zich meent de moeten beschermen door het nemen van protectionistische maatregelen om een uitstervende beroepsgroep te beschermen.
  Als men altijd eerste klas werk, met het paard voor ogen zou afleveren, vooruit zou lopen op het gebied van onderzoek en kennis, zou toch niemand de behoefte voelen om zélf het onderhoud aan de voeten van hun paard te doen?
  Binnenkort zien we alleen nog hoefsmeden, samen met mandenmakers, oogsten van tarwe met de hand, babbelaarbakkers en andere vergeten beroepen op jaarmarkten

  Reageren
  1. Heleen Bericht auteur

   Mee eens Piet, wat ben jij lekker optimistisch vandaag :-) Aan de ene kant een zorgwekkende ontwikkeling, aan de andere kant denk ik ook: Goed zo, kom maar op, geef mij maar een vette bekeuring voor zelf bekappen. Als zo’n zaak voor de rechter komt blijft het niet overeind en geeft het alleen een hele hoop positieve publiciteit dat een breed publiek zal bereiken.

 2. Heleen Bericht auteur

  Wij hebben nu al zo’n heerlijk nostalgisch gevoel als we een roestig hoefijzer in het veld vinden. Mijn kinderen beschouwen het als een zeldzame archeologische vondst :-)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *