Verslag 3 daagse ABC Hoofcare clinic

Verslag door Annemarieke Aarnoutse

In het afgelopen jaar hebben veel Nederlandse paardenliefhebbers de weg naar de ABC Face Book groep  gevonden en werd er het initiatief genomen om Cheryl Henderson, de grondlegster van ABC hoofcare, naar Nederland te halen.

In het Paasweekend werd er in Schaijk een driedaagse clinic georganiseerd onder leiding van Cheryl Henderson en Sue haar assistente.

AM1

Gezellig op de camping met paarden Red en Smarty

Van de nood een deugd gemaakt en er een korte vakantie van gemaakt. We installeren ons donderdagavond op een camping op een steenworp afstand van de cursusplek. Het weer is geweldig, paarden hebben de hele speelweide tot hun beschikking. Een prachtige omgeving met onbeperkte uitrijmogelijkheden.

Vrijdagmiddag
AM2Vrijdagmiddag start de clinic met theorie over de anatomie van de hoef. Als de trein, in de persoon van Cheryl Henderson, op stoom komt, is er geen houden meer aan.

Cheryl is een zeer beeldend spreekster en met toneelstukjes laat zij zien hoe een hoefwand groeit en of er sprake is van concativiteit in de hoef of dat er sprake is van flare.

De onderkant van de hoef wordt in kaart gebracht waarbij verschillende territoria strijden om de macht en allianties worden aangegaan. “The battle of the bars’.

Deze “groeistrijd” wordt  normaliter door de natuur bezworen. De situatie waarin paarden zich hier bevinden is niet ideaal en daarom zullen we hen een handje moeten helpen met kennis, geduld en regelmatige hoefverzorging.

Zaterdag
AM3Ook de tweede dag meer theorie, waaraan ik de paarden uit mijn omgeving met problemen kon linken. Niet alleen het probleem wordt vastgesteld ook de acties die ondernomen moet worden voor verbetering komen aan de orde. Alle casussen worden gepresenteerd waarbij je  zeer oplossingsgericht wordt gedacht en gehandeld.

En: Gebruik ook je boerenverstand, ben geen kokerkijker.

’s Middags aan de slag met de praktijk. Eerst wordt een paard bekeken dat vorig jaar bevangen is geweest. De eigenaresse heeft al veel goed werk verricht, maar loopt tegen het einde van haar kunde aan. Zij kan nu weer verder.

Daarna met de kadaverhoeven aan het werk. Ik heb een hoef met veel te hoge hielen, lange niet overgroeide steunsels. Met behulp van de ring, hielmaatje en onze eigen handen hebben we de hoef  in kaart gebracht en met behulp van kniptang, vijl en mesjes, onder het kritische oog van Cheryl en Sue, tot een keurige hoef bewerkt. Ook een rim notch aangebracht.

AM4

Aan de slag met kadaverhoeven

Zondag
De derde ochtend met nog meer theorie. Na alweer een heerlijke lunch, bekijken we twee paarden daarna zijn onze  Red en Smarty aan de beurt. Ik vind het heel erg spannend. Wat zal Cheryl van mijn werk zeggen. Ik houd alleen de hoeven van onze twee paarden bij en ben dus een superamateur. Cheryl was erg complimenteus, de hoeven zien er prima uit.

AM5

Red zijn linker voorhoef, nov.2012 En in april 2014

Sinds vorige jaar zijn wij van stal verhuisd en staan de paarden 24 uur per dag buiten

(’s winters in de paddock). Ze krijgen naast hooi de mineralen van thepurefeedcompany. En ze bewegen relatief veel door de buitenritten die we maken. Beweging is de sleutel voor gezonde paarden en hoeven.

Reds hoeven zullen waarschijnlijk altijd gevoelig blijven. Maar met de hoefschoenen van Renegade functioneert hij prima.

Smarty heeft uitstekende hoeven. Niets op aan te merken! Ik wist dat hij barpools had. Ik durfde deze niet weg te halen. Cheryl heeft me laten zien hoe ik dat kan doen. Een barpool ontstaat als het einde van het steunsel naar beneden groeit (ingegroeide teennagel). Bij Smarty week de straal hierdoor. Hij liep ook een beetje op de buitenkant van zijn voet. Logisch als je een ingegroeide teennagel hebt.  Zelf de andere barpools weggehaald. En het resultaat mag er zijn. Smarty heeft nu een prachtige hiellanding!

Dingen die ik wilde vragen
Ook de overige vragen waarmee ik rondliep worden naar mijn tevredenheid beantwoord:

  • Vraag: Wat te doen met gevoelige hoeven? Toch een randje hoefwand laten staan?
    Antwoord: De wand niet langer laten. Zorg dat er altijd een goede aansluiting is tussen zool en hoefwand. Liever iets gevoelig dan over 5 jaar grotere problemen!
  • Vraag: Als een paard kiest voor de berm boven het asfalt. Moet ik hem dan toch dwingen op de straat te lopen?
    Antwoord: Gebruik de intelligentie van je paard. Ook in de natuur lopen ze over de dierenpaadjes waar het zachter is dan ernaast.
  • Vraag: Adviseer je grind voor in de paddock/wei?
    Antwoord: Ja, vooral omdat het de zool laat ventileren. Paarden staan niet op hun zolen in het grind als het diep genoeg is, maar op hun tenen. Grind in de paddock voorkomt schimmel.

Het was confronterend om nu met grote zekerheid te weten dat ik mijn vorige paard door te weinig kennis van alle deskundigen onnodig heb laten inslapen.

Er was een juiste diagnose gesteld, maar de oorzaak van het probleem is door gebrek aan kennis nooit aangepakt.

Gelukkig zijn we inmiddels een  hoop wijzer over het functioneren van hoeven. Dankzij de kennis van inspirerende mensen zoals Heleen, Cheryl Henderson en Sue zullen de inzichten op hoefgebied worden vergroot en doen mens en dier hier hun voordeel mee.

Een gedachte over “Verslag 3 daagse ABC Hoofcare clinic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *