Er zijn diverse dingen die je kunt doen en oefenen waardoor hoeven trimmen makkelijker, lichter, sneller en beter wordt. Enkele tips op een rij.
1) Hoe het paard de bekapping ervaart is je hoogste prioriteit
Zodra je je bekapspullen pakt kan er in je hoofd een knopje omgaan dat er van alles “moet” en dat je geen aandacht meer hebt voor de ervaring van het paard. Probeer die valkuil te voorkomen door tijdens de bekapping steeds te blijven luisteren naar wat het paard je te vertellen heeft. Vraag jezelf af hoe hij zich tijdens de bekapping voelt: Of hij comfortabel is, of je hem niet uit evenwicht brengt en hoe het voelt om zo lang op drie benen te staan.
2) Leer je paard steeds beter mee te werken
Focus op ontspanning, balans en beloon vaak. Geef hem zijn voet terug voor dat hij hem wil.
Welke trainingstechnieken je ook hanteert, de timing van de beloning is altijd het belangrijkste element voor het leerproces en de motivatie van je paard.
Neem rustig de tijd maar doe er niet eindeloos lang over want dat vinden de meeste paarden ook vervelend.
3) Hanteer een korte interval, elke twee weken als het nodig is
Doe vaker kleine beetjes. Doe bijvoorbeeld twee hoeven in één sessie, want vier hoeven doen is in het begin misschien al te veel gevraagd van jullie beiden.
Wat je ook kunt doen is het onderhoud van de stralen op een ander moment doen.
Laat de hoeven nooit meer zo lang groeien dat het hoorn gaat verbuigen of dat je moet knippen.
4) Scherp gereedschap, een rustig moment, een goeie plek en de juiste mindset
Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt zeker voor hoefonderhoud.
Zoek een schone, droge, rustige werkplek op.
Kies een moment dat het in de planning van je paard past. Als zijn vriendjes naar de wei mogen en hij achter moet blijven omdat jij hoeven wilt doen dan zal de kans klein zijn dat het gaat lukken!
Kies een moment dat je zelf de tijd hebt en kalm bent, dus niet nog even willen bekappen als je over tien minuten de bus vertrekt of als je net 10 koppen koffie op hebt.
5) Hanteer een vaste volgorde die je paard kan voorspellen
Als je paard weet wat je gaat doen, hoe lang dat gaat duren en zelfs weet wanneer hij zijn voet terug zal krijgen, zal hij steeds meer op je gaan wachten. Om jezelf goede gewoontes aan te leren kun je de volgorde hanteren die in de workshop handout staat.
Heel in het kort doe je eerst het werk met de messen en daarna het vijlwerk.
Als laatste stap rond je de hoef van boven af op de standaard. Je paard weet dan al dat je daarna de volgende hoef gaat doen.
6) De interne anatomie kennen maakt je trim doeltreffender
Vraag je tijdens de trim steeds af waar de onderdelen van de interne structuur zich bevinden. Weet waar het hoefbeen, het straalbeen, de diepe buigpees aanhechting, de kraakbeenderen en het straalkussen zich bevinden. Met die kennis in je achterhoofd kun je de capsule en de interne voet langzaam maar zeker in lijn brengen met elkaar. Je doel is een goed doorbloede interne voet die maximaal beschermd en ondersteund wordt door zo sterk en gezond mogelijk hoorn van de capsule.
7) Comfortabele hielen zijn voorwaarde voor een mooie teenhoek
Hoe correcter het paard de achterkant van de hoef belast, hoe beter alles gaat: Betere doorbloeding, betere schokdemping, betere lichaamshouding. Zelfs staand slapen zal makkelijker gaan met prettig aanvoelende hielen. Meer kilo’s op de achterkant betekent minder kilo’s op de voorkant, met als gevolg een strakkere teenhoek en mooiere holle zolen.
Geef hielen, steunsels en stralen dus je onverdeelde aandacht tijdens de trim en zorg tussendoor dat je stralen gezond blijven.
8) Vergeet niet dat de trim slechts één sleutel is voor hoefgezondheid
Staar je niet blind op alleen het bekappen. Hoewel hoefonderhoud belangrijk is kun je hoefgezondheid er niet in vijlen. Hoefgezondheid komt van binnenuit en wordt bevorderd door een gezonde lifestyle.
Blijf dus kijken hoe je het leven van je paard verder kunt optimaliseren: Zijn voeding, hoeveel hij beweegt en ook de manier waarop hij beweegt, zijn lichaamsgewicht, de ondergrond waar hij op leeft, mogelijke stressfactoren en ga zo maar door.
9) Focus niet te sterk op perfectie maar op contante verbetering
Als je je blind staart op details waar je niet blij van wordt dan ligt het risico op de loer dat je teveel gaat doen of dat je ontmoedigd raakt. Dat is jammer en niet nodig. Kijk gewoon even terug naar foto’s van de hoeven die je in het begin maakte, dan zie na verloop van tijd hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.
Daarbij heb je ook niet overal controle over. Om bijvoorbeeld de stralen elk seizoen perfect te hebben is soms niet haalbaar. Focus op wat er wel goed gaat en weet dat het straks ook weer zomer wordt.
10) Hou contact met een professional om je werk af en toe te controleren
Heb je vragen of wil je gewoon even horen dat het goed gaat neem dan weer eens contact op met je professional.
Blijf ook aan je paard vragen wat hij er zelf van vindt. Loopt hij goed, is het hoorn gezond en glanzend en de vorm van de hoeven in balans dan doe je het blijkbaar prima.