Mustangrol – waarom en hoe?

mustanghoof3

Wilde paarden slijten hun hoeven rondom mooi afgerond af.
Gedomesticeerde paarden moeten met die afronding geholpen worden.

Wilde paarden slijten hun hoeven op zo’n manier af dat de hele hoefwand rondom afgerond wordt. Jaime Jackson was de eerste die dit verschijnsel een naam gaf: Mustang roll. In Australië wordt het de Brumby Bullnose genoemd. Je smid noemt het waarschijnlijk gewoon ‘de hoefwand afronden’.

Hoe je het ook noemt, de mustang roll is een essentieel onderdeel van een goede bekapping. Het voorkomt vervormen en scheuren van de hoefwand. Het helpt bij het genezen en uitgroeien van problemen. Het is onmisbaar voor de goede afwikkeling van de voet en goed werkend hoefmechanisme.

Hoe breng je een mustangrol aan?
Het is een goede gewoonte om als tussentijds onderhoud de mustangrol bij te werken. Een mustangrol aanbrengen kun je makkelijk zelf doen. Hieronder lees je hoe…

mustangrol-stappen

Stap 1 – De hoek van 0 graden
Vijl de gehele hoefwand rondom plat tot op één niveau ten opzichte van de zool. Laat hierbij 0 tot 5 mm van de hoefwand staan. Je gebruikt voor dit inkorten de grove zijde van de vijl.

Hoe kort je de hoefwand vijlt ligt aan de breedte van de witte lijn en de ondergrond waarop het paard moet lopen. Een paard dat op asfalt moet lopen is korter beter af dan een paard dat in een modderig veld staat. Je kunt de hoefwand verlagen tot het niveau van de zool (0mm) of een randje laten staan van maximaal 5 mm.

Stap 2 – De hoek van 90 graden
Maak de hoefwand overal even breed ten opzichte van de omtrek van de zool. Hou de vijl hierbij loodrecht ten opzichte van de grond, met het handvat van de vijl naar beneden wijzend. Je trekt de vijl hierbij omhoog en naar je toe. Voor deze stap kun je ook de grove zijde van de vijl gebruiken.

Stap 3 – De hoek van 45˚ van onderaf
Met de fijne kant van de rasp vijl je de hoefwand in een hoek van 45˚. Begin vlak voor de hiel en geef ook de kwartieren een goede 45 graden hoek zodat kwartierboogjes ontstaan.

mustangrol1

De waterlijn mag de grond raken, de gepigmenteerde hoefwand wordt afgerond

In een hoef met een strakke witte lijn vijl je alleen de buitenste laag van de hoefwand (het gepigmenteerde gedeelte) in deze hoek. De waterlijn, het ongepigmenteerde witte deel van de hoefwand hoeft niet in deze schuine hoek te worden gevijld. De essentie van de mustang rol is dat de gepigmenteerde hoefwand in stilstand de grond niet raakt en geen gewicht draagt (druk ondervindt).

In een hoef met een verbrede witte lijn vijl je de 45˚ hoek vanaf de witte lijn of zelfs inclusief de witte lijn. In een hoef waar de witte lijn alleen op bepaalde plaatsen verbreed is, bijvoorbeeld alleen bij de teen of alleen bij de kwartieren, vijl je alleen op die plaatsen tot in de witte lijn.

Stap 4 – Afronden van bovenaf
Zet de hoef op een standaard of over je knie en vijl hierbij de hoefwand op zo’n manier af dat de scherpe randen verdwenen zijn. Vijl de onderste rand vande hoefwand dat eventueel een beetje flare heeft hierbij af. Ga met het afronden van bovenaf niet hoger dan 2 cm.

Maak met het vijlen een duwende beweging richting de hoef. Je duwt de hoefwand denkbeeldig naar de hoef toe. Dit is precies de richting van de druk die je wilt dat de ondergrond op de hoef uitoefent!

Snelle mustangrol
Als je wat ervaring krijgt met het vijlen van de mustangrol hoef je niet alle stappen één voor één te volgen maar kun je ze samenvoegen tot 2 stappen: Vijlen van onderaf en van bovenaf.
De lengte en (plaatselijke) dikte van de hoefwand kunnen direct in de 45 graden hoek afgevijld worden. Daarna wordt de hoef van bovenaf netjes afgerond.

flare5Het verlagen van druk
Een goede bekapping streeft naar een zo evenredig mogelijke verdeling van krachten in en op de hoef. Om problemen in hoeven te laten uit te groeien kunnen we met de trim plaatselijk de druk verhogen of verlagen. Om flare te voorkomen zullen we de druk op de hoefwand moeten vermijden. Om contractie in de hielen te verhelpen zal de naar buiten gerichte druk juist verhoogd moeten worden. Met een mustangrol neemt druk af, zonder mustangrol neemt druk toe. Hou goed in de gaten wat het effect is van je trim door foto’s te maken.

Bijvoorbeeld:
Ondergeschoven hielen of kwartierflare: Kwartieren en teen extra afronden
Samengetrokken hielen: Geen mustangrol achter het breedste deel van de hoef
Hoefbevangenheid, flare bij de teen: Teen extra afronden

hoefbevangen-trimIn het geval van een extreem brede witte lijn is de oplossing een extreme mustangrol. Het ziet er wat eng uit, maar zo’n trim kan het verschil tussen leven of dood betekenen bij een hoefbevangen paard. Aan de voorkant van deze hoef zie je de epidermale lamellen van de witte lijn (streepjes). Door op deze manier de teen af te vijlen wordt de druk witte lijn verlaagd.

Hoeven verbeteren met een mustang rol
Door het regelmatig aanbrengen van een mustangrol zullen vorm en functie van hoeven in veel gevallen flink verbeteren. Kijk naar onderstaand voorbeeld van het 22-jarige paard Angel. Angel was met vervroegd persioen gegaan omdat hij zoveel struikelde dat het te gevaarlijk was om hem nog te berijden.

Door de hoef kort te bekappen en een mustangrol aan te brengen zijn Angel’s hoeven in drie en een halve maand een stuk vooruit gegaan. De stand en hoeken van de hoef zijn verbeterd. De hoef is kleiner geworden. De zool is nu licht gewelfd in plaats van totaal plat. De witte lijn is strakker geworden.

Door de kortere teen is het afwikkelpunt is naar achteren verplaatst en wikkelt de hoef makkelijker af. Hierdoor struikelt het paard niet meer. Hoewel er nog veel ruimte is voor verbetering in de hoeven van dit paard loopt hij er weer lekker bij en wordt hij ook weer met plezier bereden.

angel-vergelijk angel-vergelijk2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *