Hoefkennis quiz

hoefkennis-quizVeel paardeneigenaars weten niet veel over hoeven. Daarbij realiseren ze zich niet dat ze er weinig of niets van weten… Op mijn workshops hoor ik regelmatig mensen zeggen: Maar waarom weten wij dit helemaal niet, dit is toch basiskennis die elke paardenbezitter zou moeten hebben?!

De hoef lijkt het geheimzinnige domein van de smid waar de eigenaar van het paard niets mee van doen heeft… Als er langzaam hoefproblemen ontstaan wordt dit niet herkend. Pas als het paard kreupel begint te lopen wordt er tot actie overgegaan. In de praktijk wordt dan veel geld uitgegeven aan hulpmiddelen zonder te kijken naar de oorzaken van de problemen. Terwijl met een goede kijk op hoeven en voldoende kennis veel hoefproblemen voorkomen en verholpen kunnen worden.

Zodra je meer weet over hoeven zie je hoeveel onbegrepen hoevenleed er is. Dan begrijp je misschien ook waarom ik deze site heb gemaakt. Hoevenleed is overal. Op de mooiste stallen. In alle disciplines. Op alle niveaus. Zelfst prachtige, dure en succesvolle paarden lijden eronder. Zelfs paarden van mensen die hun paard als beste vriend beschouwen en letterlijk alles over zouden hebben voor het welzijn van hun paard. De belangrijkste reden volgens mij? Gebrek aan informatie… En jij, hoe staat het met jou hoevenkennis?

Check hoe het staat met jouw hoevenkennis, Doe de quiz :-) (15 vragen)
P.S. Share op Facebook alsjeblieft!

Je score:  

Je resultaat:  

9 gedachten over “Hoefkennis quiz

 1. Lotte

  Wat een leuke test zeg! 12 uit 15 vragen goed! Nog iets meer boeken lezen.. Heb die van Pete Ramey en van Hoefnatuurlijk.. Heleen, heb jij nog tips voor boeken.. Beetje extra zelfstudie doen hier!

  Reageren
  1. Heleen Bericht auteur

   Leuk om zo’n enthousiaste reactie te krijgen en bedankt voor het delen op FB! 12/15 is echt al goed. Ben benieuwd welke vraag jullie nou lastig vonden… Boeken… Het is een gebied dat nog zo in ontwikkeling is dat zelfs Ramey een beetje spijt heeft van z’n boek omdat alles zo ‘zwart op wit staat’. Hoofhelp heeft een readinglist die je hier kunt downloaden: http://thehorseshoof.com/ReadingList.pdf

 2. NILS

  soms lastige vragen ;) dingen waar ik nooit over na gedacht heb of mee te maken.
  Wel een leuke kwis, stelt me tot na denken. :)

  Reageren
 3. NILS

  Nog een keertje gedaan ;) Alleen ben IK het met vraag 4 (over Koper) niet helemaal eens. De vraag is welk mineraal de opname kan belemmeren? Het goede antwoord staat er niet bij; Molibdeen.
  IJzer – Zink – Mangaan en Koper kunnen allen in zekere overmaat worden opgenomen en niet perse in bepaalde verhouding, dat regelt het lichaam.
  Het hooi dat ik voer bevat héél veel IJzer en bij het bloed analyse is toen extra gekeken naar de zink en koper aanwezigheid. Geen probleem overigens, slechts een lichte verhoging van de IJzer waarde.
  Vraag 15 vond ik ook een beetje “vreemd” gesteld, is me nu ontschoten.

  Reageren
  1. Heleen Bericht auteur

   De quiz was inderdaad bedoeld om mensen aan te zetten om na te denken over hoeven. Misschien is de formulering van de vraag over koper niet goed. De info waarop deze vraag gebaseerd is komt uit de NRC cursus van dr. Kellon. Dr Kellon zegt dat kopergebrek moeilijk aan te tonen is in bloedonderzoek omdat het lichaam z’n best zal doen om de waarden daar op peil te houden. Het klinkt erg aannemelijk in haar cursus. Uit mijn eigen ervaring zal koper en zink toevoegen bij hoog ijzer en laag koper een enorm positief verschil uitmaken bij huid en hoef problemen. Uitproberen dus!

 4. Stella

  Ik heb de quiz gedaan, maar hoewel ik een aan tal goede antwoorden gaf werden deze toch fout gerekend en kwam ik uit op 0/15.
  Het klopt dus niet helemaal…

  Reageren
  1. Heleen Bericht auteur

   Deze plugin van wordpress doet het soms niet helemaal goed. Ik zag dat er ook iemand 15 van de 30 vragen goed had, maar er zijn helemaal geen 30 vragen :-)
   Doe de quiz gerust nog een keer, en hopen dat het dan goed gaat met de software…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *