De overgang van hoefijzers naar natuurlijke hoeven

Een van mijn Facebook kennisen die afgelopen zomer een workshop Hoeven Kijken bijwoonde heeft besloten haar laatste paard, dat diverse hoefproblemen heeft, van de ijzers af te halen. Haar stalgenoten zetten haar onder enorme druk omdat ze niet goed begrijpen hoe een paardenliefhebber dit een paard aan kan doen omdat ze het niet kunnen aanzien dat het dier door een moeilijke overgangsfase gaat.

Het is niet makkelijk om je keuzes uit te leggen aan mensen die daar niet open voor staan. Zo kwam het idee om een folder te maken. Ik hoop dat alle mensen en dieren op deze stal hun meningsverschillen op zij kunnen zetten en elkaar helpen en steunen in moeilijke tijden. Het is tenslotte kerst!

De folder-transitie.pdf kun je hier downloaden, printen en op stal neerleggen….

folder-transitie

Hieronder de hele tekst van de folder.

De natuurlijke hoef
De hoef heeft zich tijdens de evolutie ontwikkeld als de ultieme voetbescherming van het dierenrijk. Onder natuurlijke omstandigheden slijten hoeven net zo snel als ze groeien. Hierdoor behouden ze vrijwel continu dezelfde vorm, conditie en balans. De natuurlijke hoef heeft het paard miljoenen jaren lang in staat gesteld dagelijks tientallen kilometers af te leggen over hard en ruig terrein.

Het gedomesticeerde paard
Ingezet voor zijn snelheid en kracht leek het paard zich perfect aan zijn leven met de mens aan te passen. Helaas bleken de hoeven van het gedomesticeerde paard niet in staat hun kracht en gezondheid te behouden door:

– Verminderde beweging, stimulans en slijtage
– Onnatuurlijke voeding: Meer suikers, minder vezels
– Contact met mest en urine
– Gebrek aan gevarieerde ondergrond

Een perfecte oplossing werd uitgevonden zodat het paard zijn problemen niet meer voelde: Het hoefijzer. Zo kon de mens het paard zelfs met hoefproblemen gebruiken; voor de ploeg, de koets of op het slagveld.

Het beeld in ons hoofd
Wij zijn aan het traditionele beeld van vervormde hoeven met hoefijzers gewend geraakt en hebben geen idee hoe een gezonde, natuurlijke hoef eruit ziet en hoe hij functioneert…

Hoe gaat het inmiddels met onze paarden?
Inmiddels zijn wij niet meer afhankelijk van het paard en is hij ons huisdier, vriend of partner in de sport geworden. We zorgen beter voor onze paarden dan ooit. Toch ligt de gemiddelde leeftijd van onze paarden tegenwoordig op maar 8 à 10 jaar terwijl ze makkelijk 30 jaar kunnen worden. Hoef- en beengebreken zijn een van de oorzaken waardoor veel van onze paarden voortijdig aan het einde van hun leven komen. Hoe komt dat?

Beginnende problemen
Veel paarden bewegen te weinig en worden, van jongs af aan, te weinig bekapt of niet getrimd in een model dat aansluit op de anatomie van de voet. Door gebrek aan inzicht in het functioneren van de hoef wordt, bij de eerste signalen dat het paard niet lekker loopt, niet gekeken hoe de hoef verbeterd kan worden, maar gekozen voor de pijnverhullende werking van hoefijzers.

De traditie van het beslaan heeft ervoor gezorgd dat we denken dat we goed zijn voor het paard als hij zijn problemen niet voelt, terwijl we hem bij andere gezondheidsproblemen niet voor de rest van zijn leven op pijnstillers zouden zetten omdat we bang zijn voor schadelijke bijwerkingen.

Bijwerkingen van hoefijzers
– Verminderde doorbloeding en hoefmechanisme
– Contractie en vervorming van de hoef
– Verminderde schokabsorptie
– Schimmels en bacteriën onder de ijzers en in de nagelgaten
– Verzwakking van hoefwand en witte lijn verbinding
– Geen gevoel voor de ondergrond
– Groter letsel bij schoppen en aantikken

Toonlanden
Door verminderde schokdemping, toegenomen lengte van de hoefwand, hoge hielen of ongemak in de achterkant van de hoef zullen veel paarden gaan toonlanden in plaats van hiellanden. Dit kan op den duur voor problemen in het hoefkatrolgebied zorgen en peesproblemen veroorzaken.

Traditionele oplossingen
Hoewel beginnende problemen en vervormingen van de hoef al in een vroeg stadium herkend kunnen worden zal de eigenaar van een beslagen paard pas merken dat er iets mis is als het paard onregelmatig of kreupel gaat lopen. Bij diverse hoefproblemen wordt speciaal beslag geadviseerd. Het geneest de hoef niet, maar verlengt de bruikbaarheid. Als kunstmatige hulpmiddelen niet langer resultaat geven lijken er weinig opties over dan euthanasie.

Ijzervrij
Steeds meer mensen besluiten echter de ijzers te verwijderen en het paard te helpen om weer gezonde hoeven te krijgen in de vorm en conditie zoals de natuur ze bedoeld heeft. Voor sommige paarden betekent het verwijderen van ijzers direct een verbetering en kan de hoef zich gaan herstellen. Voor andere paarden betekent het een lange en moeilijke weg naar herstel.

Oorzaken van pijn en gevoeligheid tijdens de transitie
– De doorbloeding komt weer op gang
– Gevoel keert terug (en dus ook pijn)
– Contact met de ondergrond, de zool is soms nog dun
– Weefsels herstellen zich en dit kan gepaard gaan met zwelling
– Afvalstoffen komen vrij, wat kan leiden tot abcessen
– De hoefvorm verandert en dit heeft invloed op de interne structuur

Een gezonde hoef groeit ongeveer een centimeter per maand. Zelfs paarden die de beste hoefverzorging, levensomstandigheden en voeding worden geboden hebben soms één of zelfs twee of meer groeicycli nodig voordat ze een nieuwe hoefcapsule hebben gegroeid waar ze comfortabel mee uit de voeten kunnen. In deze overgangsfase kan het paard geholpen worden met aangepaste arbeid en hoefschoenen met zooltjes.

Steun in moeilijke tijden
Ken jij in jouw omgeving een paard dat door dit proces gaat? Heb dan begrip voor de eigenaar van het paard en respecteer zijn of haar keuze. Iedereen vindt het moeilijk om een paard pijn te zien lijden of door een moeilijke periode heen te zien gaan, zeker de eigenaar van het paard. Steun zowel paard als eigenaar en moedig ze aan onderweg naar genezing. Je zult verbaasd staan als over 6 tot 12 maanden het paard vrolijkt naast het jouwe stapt op een buitenrit, of dat het jou, zelfs zonder ijzers, verslaat op een wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *