Wat is een gezonde hoef?

doorsnede-M

Dit was geen gezonde hoef… Toch interessant om naar te kijken om te leren hoe hoeven werken en wat er mis kan gaan, van binnen en van buiten.

Een gezonde hoef is niet hetzelfde als een hoef van een paard dat niet kreupel loopt. Problemen in de hoef zullen lang voordat het paard er pijn door krijgt al zichtbaar zijn als je weet waar je naar moet kijken. Een goed idee dus om jezelf goed te verdiepen in hoeven en je oog te trainen om beginnende vervormingen en veranderingen waar te kunnen nemen.

Pas als het paard pijn krijgt in z’n voeten zal er meestal naar hoeven gekeken worden. De focus van veearts en hoefsmid is voornamelijk op problemen en hoe er voor te zorgen dat het paard ze niet voelt. Zou het niet veel interessanter zijn om naar gezonde hoeven te kijken en te begrijpen wat een hoef gezond maakt en houdt?

Om te begrijpen en te herkennen wat een gezonde hoef is zul je je in de anatomie van de hoef moeten verdiepen en begrijpen hoe een hoef werkt. De voet van het paard bevat geen spieren en heeft op zich te weinig vorm en stevigheid om op te lopen. Het paard is afhankelijk van de hoefcapsule, een harde maar toch flexibele laag keratine die de kwetsbare binnenkant van de voet omhult, beschermt en stevigheid geeft.

De hoefcapsule moet flexibel zijn om de hoef te laten functioneren. Helaas kan de hoefcapsule ook vervormen als de hoefwand en lamellen niet sterk genoeg zijn om de hoef bij elkaar te houden. Onder invloed van fysische krachten die op de voet inwerken maar ook dieet, onvoldoende slijtage, incorrect trimmen, seizoenen of verkeerde beweging kan de hoefcapsule van vorm veranderen.

Als de hoefcapsule vervormt zal de binnenkant van de hoef niet optimaal meer beschermd worden en zullen de functies van de hoef zoals hoefmechanisme en schokabsorptie afnemen. Onderdelen binnen de hoef kunnen in de problemen raken doordat ze niet op de juiste plaats ondersteund worden, bekneld komen te zitten of onder druk komen te staan. Inflammatie van het hoefkatrol gebied, kneuzing van het corium, ontstekingen (abcessen) en slijtage en permanente vervorming van het bot zijn voorbeelden van de mogelijke gevolgen.

Een gezonde hoef is een paardenvoet die omhuld wordt door een perfect op de interne structuur aansluitende en goed verbonden hoefcapsule.

  • Het hoefbeen bevindt zich in de juiste positie, hoog in de hoefcapsule. De onderrand van het hoefbeen staat parallel ten opzichte van de grond onder druk.
  • De witte lijn is strak en vormt een sterke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van de hoef.
  • De hoefwand is dik, sterk, zonder brokkels, scheuren, randen en is recht, zonder flare.
  • De hoef is in evenwicht: Voor- en achter zijn in evenwicht (hiel – teen balans) en de linker en rechterkant zijn even hoog.
  • De zool is overal even dik en is stevig aangesloten aan de holle onderzijde van het hoefbeen.
  • De steunsels zijn recht en lopen parallel aan de straal.
  • De hiel is laag en breed en aan beide kanten even hoog. De hiel zit op de juiste plaats naast het breedste deel van de straal.
  • De straal staat in contact met de grond, is dik, breed en vrij van ziekte.
  • Het straalkussen en digitale kussen zijn sterk en goed ontwikkeld.
  • Het paard landt op de hiel en zet beide zijden van de hoef gelijktijdig neer.

Voorbeelden van gezonde hoeven:
Thehorseshoof.com Gallery 1
Thehorseshoof.com Gallery 2
Image gallery of the AEMB
Progressive Horse.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *