Shannon Peters gaat barefoot…

dressagetodayShannon Peters, vrouw van olympisch dressuur ruiter Steffen Peters, is een succesvolle dressuuramazone en trainster in Amerika. In het februari 2013 nummer van Dressage Today verscheen het artikel ‘Beyond the Horseshoe‘ (Het hoefijzer voorbij). Het artikel gaat over de beslissing van Shannon om van 15 van haar dressuurpaarden en die van haar man de ijzers te verwijderen en ze voortaan barefoot te houden.

Aanleiding voor Shannon Peters’ beslissing waren hoefproblemen van verschillende paarden die niet meer door hoefijzers verborgen of opgelost konden worden.

Hoewel dit artikel in feite een barefoot succesverhaal is is de tendens in het artikel zeer behoudend. In plaats van het van de daken te schreeuwen dat inderdaad vele miljoenen beslagen (sport-) paarden zonder ijzers kunnen wordt in het artikel tot vier keer toe zuinigjes opgemerkt dat ‘niet alle paarden zonder ijzers kunnen‘. Een typische glas-half-leeg benadering als je het mij vraagt.

Peters’ paarden zijn goed vooruit gegaan sinds ze van de ijzers af zijn. De benen en hoeven zijn sterker geworden, de paarden zijn vrijer in de schouders en bewegen beter. Dunne hoefwanden, dunne zolen en chronische rotstraal zijn verbeterd.

De foto’s bij het artikel spreken voor zich zelf. Geen wonder dat het paard Flor de Selva niet lekker liep met deze ondergeschoven hielen. In een half jaar tijd is (zelfs met een redelijk conservatieve trim en geen rigoreuze verandering van voeding of huisvesting) de achterkant van de hoef aanzienlijk sterker geworden. Het paard heeft een gemakkelijke overgang doorgemaakt en liep vanaf het begin prima. Dat is fijn, want niet alle transities verlopen zo gemakkelijk!

We leven in een vreemde wereld. De sportwereld is zelfs nog vreemder. We kijken niet op van de bijzondere prestaties die er behaald worden bij de paralympics door atleten met protheses en rolstoelen. Waar we wel van opkijken is als dè atleet van de dierenwereld bij uitstek normaal kan lopen en presteren zonder kunstmatige hulpmiddelen zoals hoefijzers.

Ik heb een dubbel gevoel over dit artikel. Aan de ene kant ben ik blij dat dit soort informatie door begint te dringen tot de conservatieve paardenhouderij en dat er meer voorbeelden van succesvolle onbeslagen paarden komen.

Aan de andere kant vind ik het een gemiste kans van Dressage Today. Het artikel had minder PC hoeven zijn en wat kritischer kanttekeningen kunnen plaatsen. Waarom waren deze paarden eigenlijk beslagen? Ze konden blijkbaar gemakkelijk zonder ijzers. Was barefoot de oplossing of waren hoefijzers de oorzaak van de problemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *