Mooie verbeteringen – 12 hoof makeovers

‘Waar hoorn groeit is hoop…’
Met de juiste trim en eventueel aanpassingen in dieet, huisvesting, beweging en ondergrond kunnen hoeven enorm opknappen. Ik ben dol op hoof makeovers en wilde deze verzameling met jullie delen. Een serie van 12 hoeven die over een langere periode of zelfs al na één keer bekappen sterk verbeterden.

milo

Een 7 jarige Clydesdale x volbloed met flare en abcessen. Door zeer regelmatig kleine beetjes te trimmen en de hoefwand kort te houden verbeterde de vorm en kwamen de abcessen niet terug.

angel

17 jarige franse warmbloed, struikelde regelmatig tijdens het rijden was daarom met vervroegd pensioen. Door hem te helpen met zijn lange tenen kon hij daarna weer met plezier bereden worden.

bambi

Een oudere pony met PPID kreeg hoefbevangenheid. Door hem tweewekelijks te bekappen en zijn dieet aan te passen kwam het weer goed met zijn hoeven. 3 jaar later, op 33 jarige leeftijd, is hij overleden aan andere gezondheidsproblemen.

gaelle

Een draver met langwerpige hoeven en contractie. Door goed te trimmen kregen zijn hoeven een rondere vorm die veel beter om de anatomie van zijn voet heen paste. Met dank aan Gaelle Selfslagh.

sirocco

Een 6 jarige Percheron met centimeters brede scheuren, ontstaan door verwaarlozing en flare van de te lange hoefwand. Alleen de haarlijntjes herinneren nog aan de tijd dat hij niet voldoende hoefonderhoud kreeg.

wolin

12 jarige Kwpn-er met ondergeschoven hielen en speciaal beslag. Door de ijzers te verwijderen, hielen en steunsels op de juiste lengte te houden en de hoefwand regelmatig bij te vijlen werd dit paard behoed voor een vroegtijdige dood. Met dank aan Lotte Doeven.

ezel-makeover

Een ezel met veel te lange hoeven en daardoor problemen met de stand van botten en gewrichten in het been. In één trim is de hoef gecorrigeerd naar een betere vorm waardoor de overbelasting weggenomen werd.

anne1

Hoef met ‘model coca-cola blikje’, ontijzerd en in 4 maanden teruggebracht naar een anatomisch beter kloppende vorm. Met dank aan Anne Schuite.

marijke

17 jarige kwpn-er met lange tenen, hoge hielen en enorme stress op de kroonrand. De smid wist er geen raad meer mee, maar door zich in de hoeven te verdiepen en zelf te leren trimmen heeft de eigenaresse een enorme verbetering weten te bewerkstelligen voor haar paard.

anne2

Een spectaculaire verbetering in één trim voor dit paard met veel te lange hoeven, ondergeschoven hielen, brokkels en negatieve palmer. Door overtollige lengte te verwijderen is de hoef weer opgeveerd en veel stress en blessure risico weggenomen van de gewrichten. Met dank aan Anne Schuite.

trefine

12 jarige Shetland pony met hoefbevangenheid. Door dieet en leefomgeving permanent te veranderen en door regelmatig te trimmen herstelde de verbinding van de hoefwand en werd de zool van bol weer mooi hol en loopt de pony nu met gemak over elke ondergrond.

river

Een 20 jarige Connemara met een chronische spleet bij de teen vol met vuil en schimmel. Door de hoefbalans te verbeteren en de overtollige spanning van de hoefwand te verwijderen groeide de scheur en daarmee de schimmelinfectie, vanzelf uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *