Trefine, een hoefbevangen shetlander

Op deze blog een serie case studies van paarden met verschillende soorten hoeven en hoefproblemen. Heb je een serie goede foto’s en een verhaal over de hoeven van jouw paard en wil je die op deze site plaatsen, neem dan contact met mij op.

vincent-pony

herfst 2012 – Trefine in haar paddockparadijs

Trefine
In september 2010 zag ik Trefine voor het eerst. Ze stond in een container achter een boerderij. Ze was letterlijk vierkant (geschat 100 kilo te zwaar met harde vetplakkaten op manenkam en billen) en ze had hele lange slipperhoeven. Ze kon absoluut niet lopen. De veearts had gezegd dat ze van het gras af moest omdat ze hoefbevangen was. Vandaar de container. Ik gaf de boer mijn nummer en zei dat ik misschien kon helpen. Ze belden pas in december of ik haar kon bekappen omdat ze wéér/nog bevangen was.

Trefine stond in kniehoog gras toen ik kwam. Met drie man hebben we haar half opgetild omdat ze geen voeten kon geven van de pijn. Ze liet het gelaten over zich komen en ik haalde een enorm stuk teen van haar hoeven en groef letterlijk haar hoeven zover uit dat er iets van anatomie te herkennen was. Helaas geen foto’s van deze sessie… Ik vertelde dat de pony insuline resistent was en waarschijnlijk nooit meer op gras kon en dat ze meer moest gaan bewegen zodra ze dit weer kon. En als het te moeilijk was dat ik haar wel zou nemen als ze dat wilden.

Tsja, een week later kwam ze bij ons.

trefin-2011

Verschillende stadia van het genezingsproces

Verschillende stadia van het genezingsproces
Trefine is een pittig paardje met een hoge pijngrens. Ze was redelijk snel weer op de been. Vanaf dat moment vond ze trimmen echt heerlijk, ze wist blijkbaar dat het haar liep. Elke twee weken verlaagde ik haar hielen en verkortte ik haar teen om de druk op de lamellen te verlichten. Ze woonde in de bak en kreeg twee emmers hooi per dag en verder niets. Ze begon pas echt goed af te vallen toen ik haar elke dag mee uit wandelen nam.

party-pony

zomer 2011 – Al wel afgevallen maar nog steeds harde vet ophopingen (IR)

Trefine was niet langer kreupel en ik was eigenlijk dik tevreden. Ze graasde een paar uur per dag. Toen begon ik meer en meer te lezen en te leren en ik concludeerde dat die hoeven eigenlijk nog steeds niet goed waren. Haar zolen waren nog steeds plat, ze was wat gevoelig op gravel, ze had nog steeds wat rotstraal. Haar stralen bedekten minder dan 2/3e van de lengte van de hoef en ze had nog steeds 4 millimeter opgerekte witte lijn. Als ik haar trimde was ze wat extra gevoelig en haar hoeven vertoonden nog steeds horizontale lijnen (groeiringen).

Ik heb echt heel vaak naast haar gezeten in de schuur, naar haar hoeven gestaard en gedacht: “Geef me het geheim voor een gezonde hoef!”

Na vele avonden internetten heb ik besloten alles uit de kast te trekken om die pony echt te helpen. Niet meer tevreden te zijn met alleen ‘niet kreupel’. Ik wilde superhoeven. Ik ben aan de slag gegaan met alle 5 sleutels voor gezonde hoeven.

Dieet:
Geen gras meer voor deze pony maar alleen hooi en een handje biet, luzerne en lijnzaad, aangevuld met speciaal voor haar berekende mineralen. Mijn doel was om in elk geval een hele hoefwand zonder horizontale lijnen te groeien.

Trim:
Heel vaak kleine beetjes trimmen om elke druk van de witte lijn te verwijderen. Soms was ze na trimmen gevoelig, maar ik had me voorgenomen de hoefwand echt kort en afgerond te houden tot ze een hele nieuwe hoef zonder flare zou hebben gegroeid.

Hygiene:
Elke dag maakte ik de hoeven heel goed schoon en behandelde ik totdat de laatste rotstraal verdwenen was en er een perfecte straal onder die hoef zat.

Ondergrond:
Behalve de bak met grofkorrelig zand heb ik ook een laantje (paddock paradijs) voor haar gemaakt om haar aan te sporen meer te bewegen. Op het laantje kwam ze elke dag in aanraking met verschillende soorten ondergrond en zelfs rotsachtig terrein.

Beweging:
Ze liep meer door de extra ruimte die ze kreeg en ik nam haar elke dag mee uit wandelen. Ik hoop ooit nog een leuke kar voor haar te kopen…

In juni begonnen we fanatiek met dit programma, en begin oktober had ze superhoeven met diepe concaviteit. Ze draaft nu over grind en rotspaadjes en draaft als mini koerspaard naast de fiets op het asfalt. Ze is niet meer gevoelig als ze kort is bekapt. Ze heeft geen flare meer en geen horizontale lijnen. Superhoeven: Het kan echt….!

PS. Met die 5 sleutels is haar zomereczeem ook voor 95% verdwenen…

trefine-front

Juni – augustus: Straalbehandeling en lichte toename zool concaviteit

trefinejuni-okt

Van plat en gevoelig naar hol en geschikt voor elke ondergrond in 5 maanden

trefine-lateraal

Juni: druk op de kroonrand en groeiringen – Oktober: korte, gladde hoefwand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *