Bambi, een hoefbevangen pony met Cushings

bambi-zij

Vorig jaar september ontmoette ik Bambi voor het eerst. Zijn eigenaar Vincent vertelde dat hij een jaar of 24 was maar de paardentandarts denkt eerder dat hij tegen de dertig loopt. Vincent had Bambi ooit van iemand gekregen en gebruikte hem als ‘levende grasmaaier’ op het terrein rond zijn zomerhuisje vol Jacobskruiskruid en braam… Vincent wist verder niet veel over paarden. Hij kreeg in september het gevoel dat er iets mis was toen de pony hem niet meer kwam begroeten als hij aankwam. Dat kwam omdat de pony niet meer kon lopen omdat hij hoefbevangen was…

bambi-slippers

Lange slipperhoeven en hoefbevangen

Hoefbevangen en Cushings…
Bambi had de klassieke ‘slipperhoeven’ van een paard dat in jaren niet bekapt is en metabolische problemen heeft. Hij stond met z’n voorbenen licht voor zich uit gestrekt. Alle 4 de hoeven waren heet en de pony had duidelijk veel pijn en weigerde te bewegen (Obel 4). Hij had een lange vacht voor de tijd van het jaar. Onder dat haar geen harde vetophopingen maar wel een dik rond buikje. Dit kon wel eens Cushings (PPID) zijn.

Eerste bekapping
Het was een moeilijk klus om Bambi te bekappen. Hij kon geen voeten geven van de pijn (of hij kon het zowiezo niet). Vincent tilde hem half van de grond en ik trimde hem zo goed en zo kwaad als het ging. Ik was blij dat de dierenarts niet gebeld was. Deze pony zou zeker direct zijn afgemaakt door onze plaatselijke veearts die ‘Dr. Death’ als bijnaam heeft. Ik was meteen helemaal weg van dit harige bejaarde mannetje dat misschien nog wel een kans zou willen…

Basis info voor de eigenaar
De eerste drie weken heeft de pony vooral veel gelegen in het gras. Ik heb Vincent van alles verteld over paarden, hem geleerd hoeven uit te krabben en uitgelegd over voeding. Dit paardje moest heel dringend van het gras af. De eigenaar heeft een mini paddockparadijsje aangelegd en alle voedingsadviezen opgevolgd. Geen gras meer, onbeperkt hooi en een klein maaltje van luzerne, suikerbietenpulp, lijnzaad en mineralen. Later hebben we er nog Vitex Agnus Castus aan toe gevoegd, een kruid dat kan helpen bij Cushings. Prascend was vanwege geld gebrek helaas geen optie.

zijaanzicht

In het begin, toen de pony erg kreupel was, was de hoefkwaliteit niet eens al te slecht, en trimde ik vrij (misschien tè) behoudend. Na een aantal trims scharrelde hij weer rond en had hij duidelijk minder pijn. Helaas kreeg hij vanaf dat moment gigantische abcessen (we trimden hem soms liggend) en ging de hoornkwaliteit enorm achteruit. Na 4 maanden zagen de hoeven er vreselijk uit. Ze gingen gewoon alle kanten op behalve de goede!

Ik mailde Bambi’s foto’s naar andere barefoot trimmers voor advies. De reacties waren uiteenlopend van: ‘Vooral doorgaan, je bent pas 4 maanden bezig‘ tot ‘Dit is compleet hopeloos, laat hem gaan‘. We besloten door te gaan. Hoewel zijn hoeven er bizar uitzagen (‘gebroken voetas’, lange tenen) liep de pony wel weer en draafde soms zelfs op de weg. Er bleef een soort levenslust stralen uit z’n mooie ogen. Ik besloot in overleg met de eigenaar vaker te trimmen en nam me voor om ook meer van de toon af te gaan halen. Iets harder trimmen dan ik normaal zou doen op basis van wat ik zag. Het was handig geweest als er röntgen foto’s waren geweest of als ik toen had kunnen hoefmappen.

bambi-heel-teen

1) sept – Hoge hiel en lange teen  2) dec – bolle zool en contractie 3) mei – lagere hiel, kortere teen en hollere zool

lamellar-wedge

Bij elke trim moet de lamellar wedge afgevijld worden. De zwarte streepjes zijn abcesjes, roze is oud bloed

Trimmen voor hoefbevangenheid
Het doel van elke trim is om druk van de teen te verminderen en het hoefbeen parallel aan de grond te krijgen door de hielen te verlagen. Bij hoefbevangenheid is dat extra belangrijk. Een losgelaten hoefwand klapt als het ware omhoog. De ruimte die dan ontstaat wordt opgevuld door ‘lamellar wedge’. Het ziet er wat vreemd uit maar bij hoefbevangenheid vijl je het grootste deel van de lamellen wig af. Op die manier komt er geen druk op de teen die de nieuwe lamellenverbinding weer los trekt.

bambi-zool

De zool kwam eraf. Schimmel en losse rommel verwijderd (niet in de zool gesneden)

In Bambi’s geval was het soms moeilijk te zien wat er gebeuren moest. De hoef was zo rommelig dat de anatomie lastig te herkennen was. Toen in maart de oude zool rijp was om er af te komen werd het makkelijker omdat ik de verschillende onderdelen beter kon zien en het geheel er meer als hoef uit begon te zien. Je ziet op de foto hiernaast wel hoe vreselijk dun de zool is. Hoefschoenen en zooltjes waren geen overbodige luxe geweest.

Vreselijke winter
schuilstalDe winter was vreselijk lang en nat. De pony stond in de blubber in z’n mini paddock paradijs. Er was weinig paradijselijks aan. Hij had ook totaal geen stralen meer. Ik heb vaak op het punt gestaan om voor te stellen om hem mee te nemen naar mijn huis, maar ja ik kan helaas niet elk zielig paardje meenemen. Vincent heeft gelukkig een schuilstal gemaakt waar Bambi met veel plezier gebruik van maakte.

Gebit en gewichtsverlies
Bambi verloor gewicht. Leven op een dieet van voornamelijk hooi kan een probleem zijn voor oudjes zoals hij, en ook PPID kan hiervoor de reden zijn. De tandarts is geweest en Bambi krijgt nu ook olie door zijn voer. Zijn gewicht is nu stabiel en ik hoop dat hij komende zomermaanden wat gaat aankomen.

Wormen en luizen
Bovenop alle ellende bleek Bambi ook luizen en wormen te hebben. Toen de hoefwand op een goed moment tekenen begon te vertonen van een betere verbinding hebben we hem ook tegen deze vervelende parasieten behandeld. Toen hij nog zo ziek was leek het me geen goed idee zijn systeem verder te belasten.

bambi-beter

Dat ziet er beter uit!

Op weg naar genezing
In februari begon er duidelijk een betere verbinding van de hoefwand zichtbaar te worden vanaf de kroonrand. Vanaf dat moment werd de hoefwand harder en dikker en kreeg de straal een betere kwaliteit die niet onmiddelijk verdween in de modder. Je kunt je voorstellen dat ik blij was toen ik het laatste stuk flare en lamellar wedge eraf kon vijlen. Hij loopt er prima op!

De 5 sleutels…
Voor hij hoefbevangenheid kreeg had hij geen enkele sleutel voor hoefgezondheid. Nu heeft hij drie sleutels: een regelmatige bekapping, geschikter voer en betere hygiëne. Ook wordt er gewerkt aan de ondergrond door drogere plekken te maken met zand en grind. Het goede nieuws is dat Vincent binnenkort permanent bij Bambi gaat wonen in het huisje. Meer gezelschap, vaker kleine beetjes voer en meer wandelen zullen Bambi’s leventje en gezondheid verder verbeteren.

Geïnformeerde eigenaars de belangrijkste sleutel
Ik ben heel blij dat ik Bambi heb kunnen helpen. Het is zo’n lieverdje, maar als ie niet lief was geweest had ik hem ook geholpen! Hij is natuurlijk oud en hij heeft andere problemen en er komt een dag dat we hem moeten laten gaan. De voornaamste hulp die ik Bambi heb kunnen geven is een geïnformeerde eigenaar. Vincent hield veel van zijn pony, maar hij weet nu hoe hij beter voor hem kan zorgen.

Wat ik mooi vind aan Bambi’s case is dat het laat zien dat je met beperkte middelen, maar wel met tijd en doorzettingsvermogen zelfs een geval dat totaal hopeloos lijkt nog flink kunt opknappen. De hoef heeft een enorme capaciteit om te helen. Die informatie wil ik graag aan elke paardeneigenaar geven.

Geef niet te snel op
Geef niet direct op als iemand zegt dat het hopeloos is. Vraag het aan je paard of hij er nog zin in heeft! Pijn is natuurlijk vreselijk, maar is pijn in hoeven die kunnen genezen een goede reden om je paard in te laten slapen? Heb je alles geprobeerd? Heb je het genoeg tijd gegeven? Sta jij je paard toe om ziek zijn? Geef jij je paard de kans om te genezen?

bambi-manen

Typische Cushings zomervacht met plukjes die niet loslaten

Het einde
Bambi heeft nog drie jaar lang een fijn leven gehad. Elke 4 weken heb ik hem getrimd en hij is gelukkig niet meer kreupel geweest. In 2015 is hij overleden aan de gevolgen van tand- en sinus abcessen en ouderdom. Ik ben blij dat ik hem gekend heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *