Hoefhelp – Elin

Regelmatig krijg ik e-mails met foto’s van hoeven. Op die foto’s schets ik hoe je die hoeven zou kunnen trimmen. Ik geef tips voor als je zelf trimt of waar je op moet letten als iemand anders je paard bekapt. Als je vragen hebt over de hoeven van jouw paard neem dan contact op.

Elin
Elin is een grote, jonge merrie (Kigali x Victory) van bijna 4. Ze is kort beslagen geweest en heeft wat wisselingen in voer en huisvesting doorgemaakt in het afgelopen half jaar hetgeen terug te zien is in enkele vage horizontale ringen. Ze staat nu 24/7 buiten en krijgt voornamelijk hooi, een dieet dat in deze fase van haar leven (licht werk) bij haar past.

Elin’s hoeven hebben prima kwaliteit, maar het is wel de hoogste tijd dat ze worden getrimd. Ze zijn overal veel te lang, ze zijn asymmetrisch en de steunsels zijn overgroeid. De witte lijn verbinding is sterk maar staat onder druk (flare) doordat de hoefwand vooral ter hoogte van de kwartieren erg lang is. Elin wil graag veel kleinere en kortere hoeven met de hielen op de juiste plek. De stralen zijn niet slecht voor deze tijd van het jaar met dit afschuwelijk natte weer.

elin-RA

Rechts achter: Asymmetrie, overgroeide steunsels en kwartierflare

Rechts achter
Elin’s rechter achterhoef is asymmetrisch. Deze hoef laat goed zien hoe lange kwartieren en overgroeide steunsels kwartierflare veroorzaken zoals in het artikel over steunsels.

Door de lange kwartieren wordt de hoefwand naar buiten getrokken. Ook de steunsels ondervinden die naar buiten gerichte kracht en klappen hierdoor om en groeien vervolgens over de zool. In Elin’s geval wordt denk ik zelfs de zool naar boven gedrukt (moeilijk te zien op foto’s). Een traditionele trimmer zal de rand van de hoefwand graag op 1 niveau willen hebben (met het idee dat er een hoefijzer onder zou moeten) en laat daardoor dus veel te veel hoefwand staan aan de buitenkant bij de kwartieren (bij de blauwe pijl).

Vijl de hoefwand eerst overal even tot dezelfde hoogte ten opzichte van het niveau van de zool. Maak vervolgens de hoefwand overal even dik vanaf de witte lijn (tussen de witte en blauwe stippellijn) Alles buiten de blauwe lijn mag weg. Vijl vervolgens vanaf de witte lijn de hoefwand in een hoek van 45˚, de mustangrol.

Snij de overgroeide steunsels bij totdat je de witte lijn van de steunsels heb gevonden. Hou je mes hierbij parallel aan de zool en snij kleine plakjes af, een beetje zoals je een aardappel schilt.

De hiel moet naast het breedste gedeelte van de straal terecht komen. Bij voorhoeven is het beter om ze niet in één keer te verlagen, maar in deze achterhoeven kan het wel. Uiteindelijk wil je een duidelijke driehoekige seat of corn zien (gearceerd met roze), met daaromheen de driehoekige heelbutress, die bestaat uit een stukje steunsel, de hiel en een stukje hoefwand.

Door rondom een mustangrol vanaf de witte lijn aan te brengen zullen er in dit geval ‘kwartierboogjes’ ontstaan aan de zijkant van de hoefwand. Hierdoor neemt de spanning op de zijkant van de hoefwand af. Als de kwartierboogjes de komende maanden worden bijgehouden krijgt de flare de kans om uit te groeien en zal de stand van de steunsels verbeteren. De omhooggedrukte zool kan dan in de komende maanden weer naar beneden komen. Als alles weer op z’n plaats zit zal de welving van de kwartierboogjes afnemen.

elin-LA

Links achter: Asymmetrie, overgroeide steunsels en kwartierflare

Links achter
De linker achterhoef heeft dezelfde problemen: Kwartierflare en overgroeide, over de zool geklapte steunsels. Ook op deze foto geeft het roze gearceerde gedeelte de seat of corn aan waar de trimmer van dit paard de steunsels moet wegsnijden en op zoek moet gaan naar de levende zool. Op de foto is de gewenste positie van hielen en steunsels aangegeven. De mustangrol wordt aangebracht tussen de witte en blauwe stippellijn.

Na het werk aan de onderzijde van de hoef wordt de hoef op een standaard gezet en wordt de mustangrol aan de bovenkant van hoefwand verder afgerond.

elin-LV

Links voor: ondergeschoven hielen, overgroeide steunsels en kwartierflare

Links voor
De hielen van de voorhoeven zijn te hoog en zitten te ver naar voren (oranje stip). De hielen behoren zich naast het breedste deel van de straal te bevinden (blauwe stip). Vijl de hielen niet onder het niveau van de zool. Onder het niveau van de straal is geen probleem, de straal past zich makkelijk aan.

De hoefwand is te lang en ongelijk qua hoogte en dikte. Vijl de hoefwand overal even laag t.o.v. de zool en overal even dik t.o.v. de witte lijn. (Zie middelste foto, aangegeven in rood)

De steunsels zijn overgroeid. Snij de steunsels bij tot het niveau van de zool. Haal de steunsels weg aangegeven in groen, maar snij nooit in het oranje gearceerde gedeelte. (Zie rechter foto)

elin-RV

Rechts voor: Ongeveer hetzelfde, plus ongelijke hielen

Rechts voor
De rechter voorhoef vertoont hetzelfde patroon. De hoefwand bij de kwartieren is te lang. De hielen zijn ongelijk en zitten te ver naar voren. Op de rechterfoto is aangegeven waar de hielen horen te zitten. Verlaag de hielen van deze voorhoeven niet in 1x, dat is misschien te veel voor hem. Snij de steunsels bij zoals bij linksvoor aangegeven. Rond de hoefwand af vanaf de witte lijn in een hoek van 45 graden.

Voor het leren bijsnijden van steunsels is een zwarte hoef als deze handig. Je kunt in zo’n hoef de ongepigmenteerde hoornlaag van het steunsel en de witte lijn makkelijk herkennen. Omdat de zool is zwart weet je precies hoe ver je moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *