Hoefhelp – Cassie

Regelmatig krijg ik e-mails met foto’s van hoeven. Op die foto’s schets ik hoe je die hoeven zou kunnen trimmen. Ik geef tips voor als je zelf trimt of waar je op moet letten als iemand anders je paard bekapt. Als je vragen hebt over de hoeven van jouw paard neem dan contact op.

Cassie
Cassie is een 7 jaar oude merrie, kruising Arabier x Ierse warmbloed. In 2010 zijn haar ijzers verwijderd en heeft ze een moeizame overgang naar blootsvoets doorgemaakt. Ze loopt niet echt goed, is gevoelig en soms kreupel. De oorzaak leek eerst een abces te zijn maar zelfs nadat het abces was doorgebroken bleef ze onzuiver lopen.

Cassies eigenares Sandra zegt:
“Door de manier waarop ze met haar benen onder de massa staat denk ik dat Cassie pijn heeft in haar hielen. Ze leunt en landt op haar tenen om druk op de achterste helft van de hoef te vermijden. Daarnaast heeft ze onderontwikkelde straalkussens. Mijn smid zei dat hoefijzers het gevoeligheids probleem op zouden lossen maar ik wil dat mijn paard gezonde hoeven heeft en wil problemen niet maskeren maar oplossen!”

cassie1

Cassie vlak voor ze van de ijzers af kwam

In de afgelopen jaren is Cassie door verschillende trimmers bekapt met een niet geweldig resultaat. Sandra is nu zelf begonnen met trimmen. Ze merkt op dat ze gewend is geraakt aan hoe de hoeven van haar paard eruit zien en vindt het daardoor moeilijk een beeld te vormen van hoe ze zouden moeten zijn.

Een aantal foto’s van de afgelopen twee jaar
Op de fotos waarop Cassie nog beslagen is zie je het al: Haar hielen zitten zijn ondergeschoven. De hoefwand is te lang, de tenen zijn te lang, de teen is van de hoef geraspt en de kroonrand staat onder spanning.

Op de fotos van de onbeslagen hoef zien we een platte zool, de hielen zitten niet naast het breedste deel van de straal, de witte lijn is verbreed en de hoefwand is niet goed afgerond. Op sommige foto zijn de steunsels overgroeid. De straal bedekt ongeveer de helft van de zool terwijl dit minimaal tweederde moet zijn. Dit is een indicatie dat de tenen te lang zijn met als gevolg dat het breakover punt van de hoef te ver naar voren zit. Geen verrassing om te horen dat ze een toonlander is.

cassie2

Een paar voorbeelden van trims van het afgelopen jaar
Rechterfoto: het gat van het abces is goed zichtbaar in de witte lijn (!!)

Wat het moeilijk maakt deze hoef te “lezen” is dat het lijkt alsof de hoef rond is als je alleen naar de hoefwand kijkt (rode lijn). Als je de straal en hoefballen meeneemt in je beeldvorming en al het overtollige materiaal wegdenkt zie je een voet met een langwerpige vorm (blauwe lijn).

round

Als je naar deze hoef kijkt zie je dan een ronde hoef of een ovale hoef?
En zit het breedste deel wel in het midden van de voet?

Het wijdste deel van de hoef zit vlak voor de hielen (pijltjes). Ook dit is een indicatie dat er iets niet klopt. Het wijdste deel van de hoef hoort ongeveer halverwege de voet te zitten. Als je de foto met de blauwe lijn bekijkt zie je dat het wijdste deel inderdaad in het midden zit. Het ligt er maar aan hoe je ernaar kijkt!

De witte lijn aan de voorzijde van de hoef is niet goed zichtbaar en ongedefinieerd (rode stippellijn). Dit heeft trimmers op het verkeerde been gezet. Als je naar de foto kijkt van de hoef met het abces zie je dat de teen te lang is. Je kunt de witte lijn vanaf de kwartieren doortrekken. Dan zie je waar de witte lijn echt loopt (groene stippellijn).

sandra3

De rode stippellijn geeft de plaats aan waar de witte lijn zich leek te bevinden
maar de witte lijn is ter hoogte van de groene stippellijn

Het naar voren schuiven van de capsule
Hoorn, het materiaal waaruit de hoef is opgebouwd, is sterk maar ook flexibel. Je kunt het vergelijken met een heel sterk soort boetseerklei. Krachten die op de hoef inwerken kunnen de vorm van de hoef in de loop van de tijd veranderen. We kunnen de hoef niet actief van vorm veranderen door te ‘boetseren’ maar we kunnen wel de krachten die erop uit geoefend worden beïnvloeden met onze trim.

Cassies hoeven zijn door teveel druk (trekkracht) op de lange teen langzaam maar zeker naar voren getrokken. Interessant om te zien is dat haar hiel net zoveel te ver naar voren zit als de teen te lang is, ongeveer twee centimeter.

In hoeven met een naar voren geschoven capsule zie je ook dat de steunsels naar voren getrokken worden en de neiging krijgen plat over de zool heen te gaan liggen. Een extra oorzaak voor pijn of een onprettig gevoel in de achterkant van de voet.

Hoe kunnen we Cassie helpen?
De hele hoefcapsule moet verder naar achteren komen te zitten, met de hielen ter hoogte van het breedste deel van de straal. Om dit te bereiken moet de teen korter en de hiel lager (of beter gezegd verder naar achteren). De hele hoefwand moet goed kort gehouden worden en afgerond met een mustangrol.

Teen: Volg de echte witte lijn
De teen moet flink teruggebracht worden. De foto met het uitgesneden abces geeft een goed inzicht waar de teen hoort te zitten. Cassie heeft weinig last gehad nadat de smid het abces uitsneedt, dus het terugbrengen van de teen tot het gat van het abces zal geen problemen opleveren.

Ik ben geen voorstander van het vijlen in de zool, maar in een geval als dit doet een “toe-bevel” wonderen. Daarbij hoeft de witte lijn in Cassies geval niet aangehouden worden, zelfs de witte lijn is naar voren getrokken. Op de abces foto zie je waar haar witte lijn werkelijk loopt.

Door het inkorten van de teen zal de straal ook relatief veel meer oppervlakte van de zool bedekken.

Door het flink terugbrengen van de teen zal de naar voren trekkende kracht op de hoef afnemen. Na verloop van enkele maanden zal de hoefcapsule terugkomen op de juiste plaats.

Hiel: Verder naar achteren
Cassies hielen moeten verder naar achteren getrokken worden. Omdat de steunsels over de zool liggen is het nu wat moeilijk om te zien waar de levende zool zich bevindt. Door het bijsnijden van de steunsels en het openleggen van de seat of corn wordt de levende zool onthuld. De hiel loopt om de driehoekige seat of corn.

Het handige van zelf trimmen is dat je steeds in de gaten kunt houden hoe je paard reageert op de veranderingen. Het terugbrengen van de hiel kun je in kleine stapjes doen. Na een voorzichtige trim kun je een aantal dagen kijken hoe het paard loopt voordat je besluit de hielen weer iets verder te verlagen of naar achteren te vijlen.

Hoefwand verkorten
De gehele hoefwand moet flink ingekort en afgerond worden. Cassie wil graag hoeven die een hele maat kleiner zijn.

cassie-trim1

Na de eerste trim
Hiernaast de hoef na de eerste trim. Dit is al een goed begin en Cassie loopt nu al een stuk beter, maar ze is er nog niet! Sandra moet doorgaan met deze trim en er nog een schepje bovenop doen. Volg de (ware) witte lijn, hou de tenen goed kort en de hielen zover mogelijk naar achteren. Probeer ook de hiel aan de rechterkant in lijn te brengen met de ander hiel. Deze trim was ingrijpend vergeleken met eerdere trims maar Cassie  liep direct beter. Ze staat rechter op, is minder gevoelig en galoppeert vrolijk door het veld.

Less or more?
Cassies case is een goede demonstratie dat begrippen als agressief bekappen en de Less is More benadering erg relatief zijn. Wat voor Sandra een heel ingrijpende bekapping lijkt is voor een andere bekapper een normale of zelfs ‘slappe’ onderhoudstrim. Het is belangrijk om bij ieder paard op zoek te gaan naar de juiste trim voor dat paard. Cassies problemen zijn al jaren geleden ontstaan door LOTD oftewel Lack of Trimming Disease!

Hoe nu verder?
Cassie zou graag veel kleinere voeten krijgen. In de loop van de komende 6 maanden kan dit doel bereikt worden. Als de ontwikkeling van de hoef met trimmen alleen niet goed verloopt zal er ook naar de voeding gekeken moeten worden.

cassie4

Links en midden voor de trim, rechts na de trim


April 2013 – Een update
Het gaat goed van Cassie! Het zijaanzicht laat een veel betere hoefvorm zien. De kroonrand heeft een betere hoek en de hiel is lager en zit verder naar achteren. Kijk naar de hoek van de nieuwste groei vanaf de kroonrand en je ziet dat er een goed proces aan de gang is, maar dat Cassie er nog niet helemaal is.

side view

De zool laat nog steeds wat problemen zien en is nog plat. Cassie loopt nog niet helemaal lekker op ruwere ondergrond. Maar wat een verschil als je de zool vergelijkt met die van een paar maanden geleden. Die hoef is echt veel kleiner geworden!
Goed werk Sandra, we zijn allemaal benieuwd hoe het verder gaat!

210413 solar view

Voor updates over Cassie, kijk op de Windswepthill blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *