Fotografeer hoeven!

Onder invloed van diverse factoren veranderen hoeven constant. Zowel positieve als negatieve veranderingen kunnen zo langzaam gaan dat je oog went aan een bepaald beeld of dat je de verandering niet bewust opmerkt totdat er een probleem is ontstaan. Heel belangrijk dus om de veranderingen van de hoeven van je paard vast te leggen met goede foto’s zodat je later kunt vergelijken.

hoevenfotograferen

Positieve veranderingen:

 • Beginnen bij de kroonrand
 • Een groeicyclus duurt 6 – 12 maanden
 • Soms heb je langer nodig dan 1 cyclus

Negatieve veranderingen:

 • Kunnen langzaam gaan, maar soms ook heel snel
 • Het duurt soms lang voordat je het ziet
 • Je oog went aan de vervorming
 • Leer beginnende problemen te herkennen
 • Wacht niet tot het paard kreupel is

Om veranderingen duidelijk te kunnen waarnemen is het een goed idee de hoeven van je paard regelmatig te fotograferen. Eén hoef is meestal genoeg. Neem bijvoorbeeld foto’s voor en na elke trim. Maak de hoeven goed schoon en droog en fotografeer het liefste bij daglicht.

Zet de hoef op een schoon en droog oppervlak. Als je dat niet hebt (in de wei ofzo) leer hem dan om op bijvoorbeeld een plank of stuk stevig karton te staan.

Zet je camera op tulpje stand (closeup) en neem dan zoveel afstand als je kunt en zoom dan in. Zo heb je het minste last van vervormingen.

Neem 6 fotos uit de volgende hoeken:

 1. Voorkant op de grond
 2. Zijkant op de grond
 3. Achterkant / hiel op de grond
 4. Van hiel naar teen opgetild
 5. Zool recht van boven
 6. Schuin van boven

Bijkomend voordeel van (scherpe digitale) foto’s nemen is dat je soms op foto’s dingen ziet die je in het echt over het hoofd ziet omdat je sterk kunt inzoomen.

2 gedachten over “Fotografeer hoeven!

 1. Judith Mulder

  Beste Heleen,

  Ik ga dit weekend de foto’s maken. Ik heb een paard dat nu na 7 jaar van de hoefijzers af is . Ik heb hem nu 1 jaar en had bijna elke 4-6 weken de hoefsmid op de stoep omdat hij zijn ijzer verloor. Uiteindelijk hadden we een gatenkaas over met veel vervormingen. Echt dramatisch. Nu na 6 weken en twee maal bekappen zien zijn hoeven er al heel goed uit. Hij blijkt goede hoeven te hebben. Hij is wel wat gevoelig op de zool. Hij loopt zeer gevoelig en valt ook wat op 1 schouder. Vooral als hij een klein stukje over asfalt moet (5 meter) om vanuit de wei/paddock naar de bak te gaan. Hij begint nu ook te staken zodra hij dit vermoed In de bak aan kaptoom en longe ontspant hij heel goed maar vooral in de galop is duidelijk zichtbaar dat hij pijn heeft. Hij valt uit de galop aan beide kanten. Of die pijn uit zijn voeten komt dat is mij niet helder. Voordat hij zijn ijzer verloor was hij al langere tijd minder goed buigzaam linksom. Paard is 1 jaar geleden klinisch en rontgenl. goedgekeurd als sportpaard. k wil dit proces graag een kans geven omdat ik niet aan symptoombestrijding wil doen. Het echte probleem hoop ik boven water te krijgen. Is het beeld wat ik schets voor jou herkenbaar? Hoe lang kan het duren dat mijn paard gevoelig/ licht kreupel loopt? Hoe kan ik de pijn in de tussentijd voor hem verlichten zowel in de wei, in de paddock en tijdens het rijden? Ik ga aan de slag met foto’s en ik stel mijn paard uiteraard beschikbaar als “lesmateriaal”. Vriendelijke groet Judith

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *